IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Celsius се изправя и пред федерални разследвания в САЩ

Броят и обхватът на разследванията на длъжниците от правителствените структури е значителен, става ясно от документ на адвокати на комитета на необезпечените му кредитори

12:26 | 19.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Фалиралият криптокредитор Celsius Network е изправен пред федерални разследвания в САЩ, става ясно от документ на адвокати на комисията на необезпечените му кредитори, цитиран от Bloomberg.

„Броят и обхватът на разследванията на длъжниците от правителствените структури е значителен: Celsius очевидно е обект на изпълнителни производства или разследвания в най-малко 40 щата в допълнение към разследванията или проучвания, включващи федералните власти“, се казва в документа.

Документът цитира позиция на Тексаския щатски съвет по ценните книжа от 7 септември, според която няколко щата разследват Celsius.

Последната серия документи показва дори още по-засилен надзор върху Celsius. Компанията набра бърза популярност с примамливите лихви по депозитите си в криптовалута. През юни обаче замрази тегленията след срива на цените на токените, а месец по-късно поиска защита от фалит.

Предходни съдебни документи показват, че от Комисията по ценните книжа и борсите, Комисията по търговия със стокови фючърси и Федералната комисия по търговия са изпратили запитвания към кредитора. Компанията също така е получила и призовка от федерален съд.

Повечето от потребителите на Celsius се оказаха в групата на необезпечените кредитори, представлявани от комисията.

Мнозина от кредиторите са изпратили писма до съдията по делото, обвинявайки Celsius и неговия бивш главен изпълнителен директор Алекс Машински в подвеждане за риска от предоставянето на монетите си на компанията.

Наскоро съдията назначи разследващ, който да провери тези и други въпроси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 19.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още