IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаквано американският борсов регулатор отложи решенията за спот биткойн ETF

Биткойнът, който и преди това бе на червено, задълбочи спада и изтрива 4,6% от стойността си до 26 хил. долара

10:21 | 01.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Graeme Sloan/Bloomberg
Снимка: Graeme Sloan/Bloomberg

Американската Комисия по ценните книжа и борсите (SEC) отложи за октомври взимането на решения за всички заявления за създаване на спот биткойн борсово търгуван фонд (ETF), подадени от няколко компании, сред които BlackRock, WisdomTree, Invesco Galaxy, Wise Origin, VanEck, Bitwise и Valkyrie Digital Assets по-рано през годината. Това става ясно от документи на регулатора, цитирани от CoinDesk.

Биткойнът, който и преди това бе на червено, задълбочи спада си и към 9:45 ч. българско време изтрива 4,6% от стойността си до 26 хил. долара.

SEC започна прегледа на заявленията, получени както от големи криптоиграчи, така и от представители на традиционните финанси, миналия месец. Надеждите бяха, че някои от имената ще успеят по-лесно да получат одобрението на борсовия регулатор за такъв фонд, който би улеснил инвестициите на дребно, без да се налага създаването на дигитален портфейл и директна покупка на биткойни.

Засега Комисията продължава да се въздържа от взимането на категорично решение, като вместо това удължава периода за размисъл и дава повече време за коментари по заявленията. Новият краен срок за молбите на Wise Origin, Galaxy, BlackRock и WisdomTree е 17 октомври, и два дена по-късно за Valkyrie. За Bitwise датата е 16 октомври.

Регулаторът има общо 240 дни от началото на разглеждането на заявленията до взимането на окончателно решение. От SEC обикновено използват всеки възможен период за отлагане на окончателно решение, което прави развитието очаквано.

По-рано тази седмица окръжният апелативен съд на Вашингтон постанови, че аргументите на регулатора за отхвърляне на заявление за ETF на Grayscale са били „произволни“. Според компанията, която заведе делото, след като получи отказ, регулаторът не разполага с категорична основа да отхвърли искането ѝ.

От Grayscale са представили „достатъчно доказателства“, че техният продукт е сходен с фючърсни биткойн ETF-и, одобрени от борсовия регулатор. Основните активи и на двата вида продукти са тясно свързани, става ясно от съдебното решение.

От Комисия по ценните книжа и борсите са използвали сходни аргументи за отхвърляне на други заявления за борсово търгувани фондове, както при това на Grayscale. Апелативният съд нареди регулаторът да преразгледа заявлението още веднъж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:22 | 01.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още