IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търгуваните криптоспот обеми през август достигнаха над 4-годишно дъно

Волатилността не можа да подкрепи активността, показват данни на CCData

16:48 | 07.09.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Активността на криптоспот пазара е намаляла до най-ниското си равнище от над четири години миналия месец, като дори волатилността заради съдебния успех на Grayscale Investments не може да изкара трейдърите от летаргията им.

Търгуваните спот обеми на централизираните борси се охлаждат за втори пореден месец, понижавайки се със 7,78% до 475 млрд. долара – най-малък обем от март 2019 г., показват данни на доставчика на данни CCData, цитирани от CoinDesk. Търгуваните обеми представляват общия брой токени, които сменят собственост за специфичен период.

Обемите при дериватите намаляват с над 12% до 1,62 трлн. долара, което е второто най-ниско равнище от 2021 г. насам. Също така делът на дериватите от общата пазарна активност е намалял за трети пореден месец до 77,3%. Стойността в долари, заключена в отворени деривативни договори, е потънала с 19,5% до 17,1 млрд. долара, изтривайки 4,13 млрд. долара в открити позиции на определени борси. Това е най-голямото понижение при откритите позиции тази година.

Месечните стойности за деривативната и спот търговия. Графика: CCData/CoinDesk Месечните стойности за деривативната и спот търговия. Графика: CCData/CoinDesk

Всичко това създава трудна среда за борсите и маркет мейкърите, които са изправени пред предизвикателства след краха на криптоборсата на Сам Банкман-Фрийд FTX миналия ноември. По данни на Bloomberg маржът на печалбата на маркет мейкърите е намалял с 30% от фалита на FTX насам.

„Общо търгуваните обеми спот и деривати на централизирани борси са намалели с 11,5% до 2,09 трлн. долара, като волатилността след победата на Grayscale над SEC (американската Комисия по ценните книжа и борсите, бел. ред.) не успя да се превърне в търгувани обеми на централизирани борси“, посочват от CCData в доклада си. „Ниските търгувани спот обеми и промените в данните за откритите позиции предполагат, че пазарът в момента се движи от спекулации“, се посочва още в доклада.

Стойностите можеше и да са още по-лоши, ако не беше краткият пик на волатилността на 17 август и после към края на месеца. Цената на биткойна намаля с 10% до 25 хил. долара на 17 август, проследявайки отбягването на риска на традиционните пазари. Стойността за кратко се покачи до около 28 хил. долара на 29 август след решението за Grayscale.

Към 16 ч. българско време в четвъртък цената на най-голямата криптовалута по пазарна капитализация се понижава с 0,1% за денонощието до 25 650 долара.

При индивидуалните борси делът на Binance на спот пазара се свива за шести пореден месец до 38,5%, което е и най-ниското му равнище от август 2022 г. Нейният дял при дериватите намаля до 53,5%, което пък е най-малко от юни 2022 г. Въпреки това борсата остава лидер с търгувани обеми на спот пазара от 183 млрд. долара и 865 млрд. долара при дериватите. През юни SEC повдигна обвинения на Binance за нарушаване на законите за търговия с ценни книжа.

В същото време делът на платформата Huobi на международния спот пазар е нараснала с 2,26% и отговаря за 6,09% от общите обеми. Това я прави втората по големина централизирана спот борса по обем.

При дериватите Bitget и Bybit отчитат увеличение на дела на общата активност до съответно 8,66% и 12,7%.

Общите криптообеми при дериватите на Chicago Mercantile Exchange, смятани за прокси на институционалната активност, се повишават с 4,51% до 41,9 млрд. долара, като обемите при етера достигат абсолютен рекорд от 365 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:48 | 07.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Скъсана_Ушанка
преди 8 месеца
Влакът на криптото се движи по същите релси, като Метавселената, макар и по-бавно. Нищо, да е за урок на цял свят да на вярва в измами.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още