IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само осем борси отговарят за 90% от търгуваните криптообеми

Binance, най-голямата криптоборса в света, тази година отговаря за над 30% от дълбочината на световния пазар и над 60% от търгуваните обеми

12:51 | 11.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

На криптовалутните пазари ликвидността е свръхконцентрирана и тенденцията се задълбочава с времето, като почти цялата може да бъде открита на осем борси.

Водещите осем платформи отговарят за близо 92% от дълбочината – мярка за всички оферти купува и продава в рамките на 10% от средната цена – и 90% от търгуваните обеми. Това показват данни на компанията за криптоданни Kaiko, цитирани от Bloomberg. Binance, най-голямата криптоборса в света, тази година отговаря за над 30% от дълбочината на световния пазар и над 60% от търгуваните обеми. Освен нея списъкът с водещите платформи включва още и Coinbase, OKX и Huobi, както и други. Налице са стотици криптоборси, по данни на CoinGecko, въпреки че на много от тях търговията е пренебрежително малка или никаква.

„Силно концентрираните криптопазари са както нещо добро, така и лошо. Без съмнение има недостиг на ликвидност, която ако се разпространи сред много борси и търгувани двойки, може да увеличи волатилността и може да наруши процеса на определяне на цената“, посочват Десислава Оберт и Клара Медали от Kaiko в бележка.

Дълбочина на пазара и спот търгувани обеми по години и борси. Графика: Kaiko/Bloomberg Дълбочина на пазара и спот търгувани обеми по години и борси. Графика: Kaiko/Bloomberg

„Естествените пазарни сили необратимо доведоха до нарастваща концентрация на тази ликвидност в шепа платформи, което е от полза за средностатистическия трейдър. Но силно концентрираните криптопазари може да създадат точки на пречупване за индустрията (напр. краха на FTX)“, допълват те.

Тълпи от инвеститори, които общо загубиха милиарди долари, напуснаха пазара след миналогодишната имплозия на цените и фалитите на фирми, за които се смяташе, че са сред водещите в индустрията. Мнозина анализатори следят отблизо метриките на ликвидността и търгуваните обеми. Причината е, че движенията, в една или друга посока, може да бъдат преекспонирани, когато търгуваните обеми са слаби.

През август търгуваните криптообеми са намалели до най-ниското си равнище от година – друг признак за намаляващ инвеститорски интерес, както и изненада, като се има предвид поредицата положителни новини по това време и преди това, свързани с възможността за пускане на биткойн борсово търгуван фонд (ETF) в САЩ. Общо месечно търгуваните обеми на спот и деривативния пазар са намалели с 11,5% до 2,09 трлн. долара, нареждайки се на второ място сред най-ниските месечни стойности от октомври 2020 г., показаха данни на CCData.

Волатилността на криптопазарите остава сподавена през лятото, като биткойнът се търгува в тесен диапазон от месеци. Въпреки това седемдневната волатилност на монетата тази седмица се движи около тримесечния си връх след няколко дни на по-значителни движения. В понеделник монетата остава без значително изменение, като поевтинява с 0,3% за денонощието до 25 782 долара.

Според анализаторите Андерс Хелсет и Ветле Лунде от K33 пазарът през последните няколко седмици сигнализира за променяща се среда на волатилността при биткойна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:51 | 11.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още