IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американският борсов регулатор планира още обвинения срещу криптосектора

Нарушенията на спазването на закона в индустрията се простира отвъд Coinbase и Binance, коментира ръководителят на отдела за криптоактиви и кибердейност на агенцията

11:58 | 20.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Американската Комисия по ценните книжа и борсите (SEC) не е приключила с преследването на криптоборси и проекти в децентрализираните финанси (DeFi), които смята, че нарушават законите по същия начин като Coinbase и Binance. Това заяви Дейвид Хирш, ръководител на отдела за криптоактиви и кибердейност на агенцията, цитиран от CoinDesk.

Неговата служба, която води дела с необичайна за SEC скорост, е запозната със и разследва други фирми, които се занимават със същата активност, наблюдавана при двете компании. Също така, според него, нарушенията на спазването на закона в индустрията се простира отвъд двете платформи, коментира Хирш по време на форум в Чикаго.

„Ще продължим да повдигаме тези обвинения“, каза той и допълни, че регулаторът е набелязал и други бизнеси, които оперират по сходни начини с Coinbase и Binance. Агенцията вече е ангажирана с няколко сложни криптодела във федерални съдилища и – както стана ясно от последното решение за делото на Ripple – невинаги има успех.

Хирш посочи, че интересът на SEC към криптовалутите се простира отвъд високопрофилните борси.

„Ще продължим да бъдем активни по отношение на посредниците“, каза той. „Това може да са брокери, дилъри, борси, клирингови къщи или който и да е било друг активен в сегмента, който е в нашата юрисдикция и не спазва задълженията си или чрез регистриране, или като не представя адекватни или пълни данни“, заяви Хирш.

Той подчерта също, че DeFi проектите също няма да избягат от вниманието на регулаторите.

„Ще продължим да извършваме разследвания, ще бъдем активни в това пространство и прибавянето на етикет DeFi няма да е нещо, което ще ни възпре да продължим да вършим работата си“, посочи той.

Американският регулатор преди това бе свикнал на един относително спокоен подход към правоприлагането, насочен предимно към регулирания бизнес – често големи фирми от Wall Street с обширни правни отдели, които бързо започват преговори за уреждане на споровете. Но понеже обвиненията срещу компаниите за дигитални активи често заплашват самото им съществуване, те обикновено стигат до съда.

SEC има ограничен бюджет за дейностите си по правоприлагане, който често е по-малък от тези на финансовите гиганти, с които е свикнал да се изправя, така че възможността му за действие е ограничена.

„Водим много съдебни спорове“, отбеляза Хирш. „Имам чувството, че сте достигнали капацитета си“, коментира на свой ред модератора на събитието – А. Кристина Литман, която бе предшественичката на Хирш на поста и сега работи за Willkie Farr & Gallagher.

„Има повече съществуващи токени – мисля, че може би 20-25 хил., последното, което прочетох – отколкото SEC или която и да е агенция има ресурсите да преследва директно, и по подобен начин има редица централизирани платформи, някои от които действат като нерегистрирани борси“, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 20.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още