IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарната капитализация на стейбълкойните е на близо 2-годишно дъно

Обемите търгувани стейбълкойни на централизирани борси е намалял с цели 28,4% до 331 млрд. долара през септември – най-ниската месечна сума от юли 2020 г.

11:34 | 09.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Дългоочакваният стейбълкойн на PayPal Holdings Inc. не можа да направи много, за да спре свиването на сектора на този вид дигитални монети.

Общата пазарна капитализация на стейбълкойните – криптовалутите, чиято стойност е обвързана с друг актив, например фиатни валути – е намаляла до 123,8 млрд. долара към септември, показват данни на CCData, цитирани от Bloomberg. Това е най-малката сума от поне август 2021 г. За сравнение – пазарната капитализация на сектора бе 137,9 млрд. долара през декември.

Обемите търгувани стейбълкойни на централизирани борси е намалял с цели 28,4% до 331 млрд. долара през септември – най-ниската месечна сума от юли 2020 г., показва проучването.

Пазарната капитализация на стейбълкойните по месеци. Графика: Bloomberg LP Пазарната капитализация на стейбълкойните по месеци. Графика: Bloomberg LP

Свиването е факт на фона на спад като цяло на криптопазарната активност, откакто секторът бе разтърсен от поредица скандали и фалити в края на 2022 г. Стейбълкойните често се използват и за търговия с други криптовалути и за предпазване от ценова волатилност.

И макар пазарната капитализация на редица стейбълкойни като USD Coin и BUSD да продължава да намалява, секторният лидер тетер (USDT) е увеличил доминацията си, показват данните на CCData. Със своите 83,4 млрд. долара USDT сега отговаря за 67,3% от стейбълкойн пазара – най-голям процент от март 2021 г., показват още данните.

PayPal представи своя стейбълкойн през август – първият на голяма финансова компания. Той бе приеман от някои като необходимия стимул за подкрепа на бавното приемане на дигитални монети за плащания. Токенът има пазарна капитализация от около 110 млн. долара, според статистика на CoinGecko.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:34 | 09.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още