IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След като го осъдиха: Какво следва за бившия вътрешен кръг на Сам Банкман-Фрийд?

Бившата му приятелка, съквартирантът му от университета и технологичният му директор може и да се разминат със затвора, но едва ли ще излязат сухи от водата

13:29 | 03.11.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Входът на съдебната зала в Ню Йорк, където се проведе делото срещу Сам Банкман-Фрийд. Снимка: Yuki Iwamura/Bloomberg
Входът на съдебната зала в Ню Йорк, където се проведе делото срещу Сам Банкман-Фрийд. Снимка: Yuki Iwamura/Bloomberg

Съдебните заседатели произнесоха присъдата срещу съоснователя на фалиралата криптоборса FTX Сам Банкман-Фрийд, но всъщност тримата му най-приближени бяха тези, които го осъдиха. До каква степен прокуратурата оценява тяхната помощ, сега е въпросът, който виси над съдбите им, пише Bloomberg.

Главният изпълнителен директор на Alameda Research и бивша приятелка на Банкман-Фрийд Каролин Елисън, съоснователят на FTX Гари Уанг и инженерният директор Нишад Сингх бяха ключовите свидетели в делото срещу криптомагната. И тримата заявиха, че той ги е накарал да извършат измама чрез трансфера на милиарди долари потребителски средства от FTX към Alameda – хедж фонда, който е 90% собственост на Банкман-Фрийд.

Техните показания бяха подкрепени от факта, че те вече се признаха за виновни в рамките на сделка за сътрудничество в прокуратурата.

Каролин Елисън. Снимка: Bloomberg LP Каролин Елисън. Снимка: Bloomberg LP

Не е тайна, че сътрудничещите свидетели обикновено получават снизходителност, особено ако помогнат за залавянето на някоя по-голяма риба. А признаването за виновен на Банкман-Фрийд – някога едно от най-големите имена в индустрията, със сигурност влиза в това определение.

Мафиотът Сами „Бика“ Гравано получи само пет години в затвора, въпреки че призна за убийствата на 19 души, благодарение на показанията си срещу Джон Готи, който получи доживотна присъда. Главният финансов директор на Enron Андрю Фастоу получи шест години в затвора за ролята си в мащабната корпоративна измама, след като свидетелства срещу главния изпълнителен директор Джефри Скилинг, който бе осъден на 24 години затвор, впоследствие намалени на 14.

Елисън, Уонг и Сингх вероятно ще трябва да изкарат много малко време зад решетките или изобщо няма да влязат в затвора благодарение на показанията си, посочват няколко адвокати, които следят делото. За сметка на това Банкман-Фрийд може да излежи десетилетия, след като получи конкретна присъда през март догодина.

Тримата вероятно ще бъдат съдени след него, а прокуратурата ще изпрати писмо до съдията, посочвайки колко ценно е било сътрудничеството им. Съдиите като цяло не са обвързани от подобни писма, но обикновено се съобразяват с тях, отчасти за да окуражат други свидетели по други дела.

Попитан от прокуратурата, Уанг заяви по време на делото, че се надява „в идеалния случай“ да не лежи в затвора изобщо.

Ако обаче се стигне до затвор, то времето зад решетките ще е относително кратко и има голям шанс те да го прекарат в обект с минимална сигурност, където лежат престъпници, които не са склонни към насилие, коментира Джъстин Папърни, бивш брокер на UBS Group AG, който в миналото е лежал 18 месеца в затвора за измама.

Гари Уанг. Снимка: Bloomberg LP Гари Уанг. Снимка: Bloomberg LP

Но дори и да избегнат затвора, Елисън, Уанг и Сингх няма да се измъкнат сухи от водата. Правителството би могло да ги принуди да върнат пари, изкарани чрез измама, и да платят обезщетения на жертвите си. Като се има предвид, че според правителството потребителите на FTX са загубили милиарди, това може да се окажат значителни суми. Фастоу от Enron трябваше да върне 20 млн. долара заради ролята си в колапса на компанията за 60 млрд. долара.

„Ако се присъединявате към „Отбор САЩ“, от вас се изисква финансовото плащане да е в съответствие с фактите“, коментира Тим Хауърд, бивш федерален прокурор на Манхатън. „Не може да се отметнете от това“, допълва той.

Папърни, който сега е консултант, работещ с осъдени чиновници, на които им предстои да излежават присъда, заяви, че е работил като телефонист на минимална работна заплата, след като е бил освободен, за да изплати дължимите си 535 хил. долара. Министерството на правосъдието може да търси плащания за срок до 20 години.

„Много са агресивни при събирането“, коментира Папърни. „Не можеш да продадеш дома си или да го рефинансираш, защото тези средства ще отидат за правителството“, допълва той. По думите му той е успял да изплати дълговете си към държавата през 2019 г.

Сингх вече се е съгласил да предаде голяма част от активите, които е придобил по време на работата си във FTX или Alameda, включително имот за 3,7 млн. долара на островите Сан Хуан в щата Вашингтон, САЩ. Той също така се е съгласил да предаде акции в стартъпа за изкуствен интелект Anthropic PBC, които е купил за 40 млн. долара – инвестиция, чиято стойност само се увеличава за времето, откакто FTX фалира.

Нишад Сингх. Снимка: Bloomberg LP Нишад Сингх. Снимка: Bloomberg LP

Тъй като и тримата са все още относително млади, Елисън, Уанг и Сингх ще се окажат изправени и пред предизвикателството да изградят нови кариери, след като участието в краха на криптоборсата най-вероятно ще затрудни наемането им на работа в бъдеще.

И тримата са учили в престижни университети – Елисън в „Станфорд“, а Уанг е бившият съквартирант на Банкман-Фрийд от Масачузетския технологичен институт. Но криптосекторът, финансите и каквато и да е била друга сфера, в която те могат да отговарят за чужди пари, може би ще се окаже недостъпна за тях.

„Рискът просто е прекалено голям за инвеститорите“, коментира Крис Райс, партньор във фирмата за наемане на персонал в технологичния сектор Riviera Partners. „Не смятам, че те ще могат да оперират на същото равнище в организация, както в миналото“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:29 | 03.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Скъсана_Ушанка
преди 5 месеца
Айде, един от фараоните поема към затвора. Как са шиткойн-сектантите, ще се правят, че не го познават вече, нали?! Бaлъците и гъбите сами си никнат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още