IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Интересът на BlackRock към спот етер ETF в САЩ носи ново поскъпване за токена

Финансовият гигант иска да пусне в САЩ борсово търгуван фонд, фокусиран върху втората по големина криптовалута

08:48 | 10.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Финансовият гигант BlackRock Inc. иска да пусне борсово търгуван фонд (ETF), фокусиран върху етера – новина, която разпали ново рали при втората по големина криптовалута, съобщава Bloomberg.

Nasdaq, борсата с която BlackRock работи по пускането на ETF-а, в четвъртък е подала документ, известен като 19b-4, с които отбелязва следващата стъпка в процеса на пускане на такъв инструмент. По-рано BlackRock подаде други документи в Делауеър за пускането на фонда, показват данни, публикувани на сайта на агенцията, която отговаря за формирането на корпорации в щата.

Новината, очаквано, донесе нов тласък на ралито при етера, изпращайки цената на токена над 2 хил. долара, достигайки до най-високото ѝ равнище поне от април, показват данни, обобщени от Bloomberg. Монетата поскъпва с 9,8% минути преди 8:30 ч. българско време, достигайки стойност от почти 2111 долара.

Цената на етера през последното денонощие. Графика: CoinGecko Цената на етера през последното денонощие. Графика: CoinGecko

VanEck, Invesco, 21Shares и др. също имат подадени документи за намерение да пуснат спот етер борсово търгуван фонд.

Това е втората голяма стъпка на BlackRock в криптосектора, след като компанията подаде документи за пускането на спот биткойн ETF през юни. Именно интересът на компанията стана основна причина за ралито при дигиталните валути от последните месеци, насърчило и други актьори да се включат в надпреварата.

От BlackRock са отказали коментар във връзка с намеренията си пред Bloomberg.

„Това бе напълно очаквано според мен и въпросът бе кога, а не дали“, коментира анализаторът на Bloomberg Intelligence Джеймс Сейфард. „Но името на BlackRock очевидно е голямо и дори само да видим тази регистрация в Делауеър изпраща цените на етера в небето“, допълва той.

В момента в САЩ няма търговия на ETF-и, които да държат директно биткойни или етери, въпреки че редица компании са се опитвали да пуснат такива. За криптообщността подобен инструмент, достъпен за инвеститорите в САЩ, би бил победа, позволявайки на по-голям брой хора да се включат в сектора. ETF-ите обикновено са и с по-евтини такси за управление, отколкото други видове фондове, което ги прави дори още по-привлекателни за инвеститорите на дребно.

Различни компании от години се опитват да пуснат биткойн ETF, но засега без успех, въпреки че в последно време регулаторите показват някои признаци, че са все по-отворени към допускането на такъв фонд на американския пазар. По-рано тази година американската Комисия по ценните книжа и борсите загуби дело срещу мениджъра на активи Grayscale Investments, който иска да обърне свой биткойн тръст в ETF.

Впечатляващият успех на BlackRock в подаването на заявления и одобряването на ETF-и увеличава допълнително надеждите, че в скоро време може да бъде получена зелена светлина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:48 | 10.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още