IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Картинка на камък за 200 хил. долара, или завръщането на меме манията на криптопазара

Накъдето и да погледнете, има признаци, че ексцентричните излишъци на криптопазара – и опасенията да не бъдат пропуснати – неочаквано се завръщат

18:48 | 26.11.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

По-рано този месец изображение на камък домашен любимец (по популярните през 70-те играчки Pet Rock, бел. ред.) бе продадено за еквивалента на над 200 хил. долара на пазара на незаменяеми токени (NFT).

В същото време пазарната капитализация на криптовалутата пепе – меме койн на базата на рисувана жаба – се удвои само за няколко седмици. И дори цената на токена FTT на фалиралата криптоборса FTX, която в момента няма реално приложение, се е утроила през последния месец на фона на надеждите, че платформата, основана от Сам Банкман-Фрийд, ще бъде възкресена.

Накъдето и да погледнете, има признаци, че ексцентричните излишъци на криптопазара – и опасенията да не бъдат пропуснати – неочаквано се завръщат. И докато очакванията за одобрението на спот биткойн борсово търгуван фонд (ETF) тласкат все повече нагоре цената на най-голямата и най-стара криптовалута, то манията разклаща и други лодки – дори и тези, които вече се смятат за негодни за плаване.

Този нов възход на дигиталния „боклук“ идва след продължила близо две години криптозима, по време на която стойността на всякакви съмнителни проекти намаля – при някои почти до нула – за радост на критиците и дори на някои представители на индустрията. Агресивните действия на американската Комисия по ценните книжа и борсите (SEC) определи някои монети като незаконни, но изглежда, че разчистването е било само временно.

„Докато цените растат, инвеститорите, останали отстрани, си мислят как трябва да се включат“, коментира Кембъл Харви, професор по финанси в университета „Дюк“. „Мнозина ще нарушат правило номер едно на инвестициите: разбирайте в какво инвестирате. Мнозина ще нарушат и правило номер две, като вкарат пари в недиверсифициран залог върху една-единствена монета“, допълва той.

Социалните мрежи отново са пълни с публикации възхваляващи меме койните.

„Търсене на нова тема за трупане на потребителски пари в замяна на никаква стойност – това е темата в криптосектора извън биткойна“, коментира Кори Клипстен, главен изпълнителен директор на доставчика на биткойн услуги Swan, в интервю. „Гарантирам, че ще има още един цикъл на мания по алтернативните монети и повече хора ще бъдат наранени“, допълва той.

Изображенията на камък, обвързани с блокчейна на етера и биткойна, се продават за впечатляващи суми отново. Bitcoin Rock #75 наскоро се продаде за почти три биткойна, или около 112 900 долара. И както повечето NFT – камъните не са особено ликвидни. Междувременно някои проекти провеждат и NFT продажби на земя – на практика NFT-та на имоти в дигитални територии или видеоигри – въпреки че много участници от предишни проекти се опариха.

„Важно е да се отбележи настоящият климат на това, което може да се опише като мини бичи пазар“, казва Сара Гергелас, анализатор на DappRadar. „Тази среда донесе на NFT пространството нова вълна на ентусиазъм и спекулативни инвестиции, които понякога могат да разпалят цените на проекти иначе може да имат ограничена дългосрочна стойност“, коментира тя.

На фона на маниакалното хвърляне към поредния актуален токен някои купувачи се оказват с издърпано килимче изпод краката – израз, който описва измами, при които създателите на монетите изчезват заедно с ликвидността. През третото тримесечие този вид измами представляват 65,1% от всички видове атаки в криптосектора, според блокчейн компанията Hacken.io.

„Оптимистите виждат пропукване на ледовете в криптодимата, дори и зелени стръкчета“, казва Арън Браун, криптоинвеститор, който пише за Bloomberg Opinion. „Ако това наистина е ранна криптопролет, добрите нови идеи трябва да привлекат вниманието от глупостите“, посочва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:48 | 26.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още