IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И синът на Кристин Лагард се е опарил от криптовалутите

Дори и статутът ѝ на финансов експерт не е бил достатъчен за управителката на ЕЦБ, за да я послуша синът ѝ

16:48 | 24.11.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Никой не е пророк в собствената си страна. Тази поговорка важи с пълна сила и за управителя на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард. Тя призна, че собственият ѝ син е загубил голяма част от инвестициите си в криптовалути въпреки предупрежденията ѝ, пише Ройтерс.

Лагард от дълго време отправя критики срещу криптовалутите, определяйки ги като спекулативни, безполезни и използвани често от престъпници за незаконна дейност.

„Той значително ме пренебрегна, което е негова привилегия“, каза Лагард в изказване пред студенти във Франкфурт. „И изгуби почти всички пари, които беше инвестирал“, допълни тя.

„Не бяха много, но той изгуби всичко, загуби около 60% от тях“, поясни тя. „Затова, когато проведох друг разговор с него, той неохотно призна, че съм била права“, допълни Лагард.

Тя има двама сина в 30-те си години, но не уточни за кого става въпрос.

ЕЦБ настоява за засилване на регулаторния режим върху криптовалутите както за защита на потребителите, които не са запознати с риска, така и за да се затвори пукнатината, която евентуално да позволи прехвърляне на средства за терористи или пране на пари.

Притесненията, че т. нар. частни пари може да заместят в много отношения държавните, бе една от причините централната банка да даде начало на своя дигитален проект.

Миналия месец банката започна „подготвителната фаза“ за дигитално евро, но заяви, че ще се нуждае от поне още две години, преди да е в позиция да реши дали да го пуска, или не.

„Както можете да кажете, имам много ниско мнение за криптовалутите“, каза Лагард. „Хората са свободни да инвестират парите си, където искат, хората са свободни да спекулират, колкото си искат, (но) хората не трябва свободно да участват в криминално санкционирана търговия и бизнес“, допълни Лагард.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:48 | 24.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 1
khao
преди 4 месеца
и кво чудно има? все пак в тяхното семейство нямат финансисти, майка му е юрист назначена за говорител на фин. институция...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още