IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индия ограничава достъпа до чуждестранни криптоборси, включително Binance

Подадено е искане до информационното министерство за блокиране на уеб адресите на девет платформи

09:28 | 29.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Индия ограничава достъпа до чуждестранни криптоборси като Binance, които според властите оперират незаконно в страната. Според нови разпоредби сайтовете на няколко платформи няма да са достъпни, съобщава Bloomberg.

Звеното за финансов анализ е издало известия за изясняване на активност до няколко борси, включително Binance, Kraken, KuCoin и Huobi. Също така е подадено искане до информационното министерство за блокиране на уеб адресите на девет платформи, става ясно от съобщение.

„Няколко офшорни структури, въпреки че обслужват значителна част от индийските потребители, не се регистрират и попадат в обхвата на рамките за борба с прането на пари и с финансирането на тероризма“, се посочва в съобщението.

Индийското правителство по-рано тази година наложи някои изисквания срещу прането на пари за криптосектора, затягайки надзора над дигиталните активи, наред с други държави. През 2022 г. властите нанесоха удар на местните борси, като наложиха данък върху трансакциите, което доведе до спад на търгуваните обеми.

Известие за изясняване на дадена активност обикновено се издава, когато има подозрения за злоупотреба. Това е официално искане да се покаже, че действията на даден човек или компания отговарят на индийските закони.

Местни борси се оплакаха вече, че новият данък е тласнал индийските трейдъри към чуждестранни платформи, които не прилагат налога, което още повече е засегнало приходите. Главният изпълнителен директор CoinDCX Сумит Гупта през октомври изчисли, че 95% от търгуваните обеми са се преместили към чуждестранни платформи.

През 2021 г. Bloomberg News съобщи, че индийската служба за борба с прането на пари проучва дали Binance има роля в разследване, свързано с приложения за залози.

Binance, която е и най-голямата криптоборса в света, се оказа обект на засилен натиск от регулаторите по света през миналата година. През ноември компанията се съгласи да плати 4,3 млрд. долара, след като призна вина за нарушаване на американските закони за борба с прането на пари и заобикалянето на санкции. Главният изпълнителен директор Чанпън Джао също така се съгласи да освободи поста.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:28 | 29.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още