IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва седмицата на крайните срокове за спот биткойн ETF-ите

Бъдещите биткойн ETF емитенти имат срок до понеделник сутринта американско време да изпратят евентуални промени по чакащите одобрения заявления

10:27 | 08.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Серия ключови крайни срокове се задава тази седмица, отбелязвайки кулминацията на дългогодишните усилия за пускане на спот биткойн борсово търгуван фонд (ETF) в САЩ.

Бъдещите биткойн ETF емитенти имат срок до понеделник сутринта американско време да изпратят евентуални промени по чакащите одобрения заявления, съобщи Bloomberg News. Американската Комисия по ценните книжа и борсите (SEC) на свой ред разполага със срок до 10 януари, за да вземе окончателно решение за поне едно от тези заявления. Според запознати регулаторът ще използва датата, за да обяви и още други решения по заявления наведнъж.

Има две технически изисквания, които трябва да бъдат изпълнени преди пускането на ETF-ите. Първо е одобрението на т. нар. 19b-4 заявления, а второто – документите S-1, които са заявления за регистриране на бъдещите емитенти.

Очаква се SEC да вземе решение по заявленията 19b-4 през идните дни. Регулаторът може да отсъди и по S-1 по същото време. Ако Комисията одобри и двете форми, съответният ETF може да започне да се търгува най-рано на следващия работен ден.

Представител на SEC е отказал коментар пред Bloomberg за статута на заявленията.

Ефектът на ETF-ите

Според привържениците на биткойна подобен инструмент в САЩ ще представлява повратен момент за сегмента на дигиталните активи. Заложени са милиарди долари, които евентуално ще се влеят от интереса на институционални инвеститори и инвеститори на дребно.

„Пазарът все още сериозно подценява потенциалния ефект от одобрение на биткойн ETF“, коментира Майкъл Андерсън, съосновател на криптофирмата Framework Ventures.

Но SEC под управлението на демократа Гари Генслър и неговия предшественик от времето на Доналд Тръмп Джей Клейтън досега отказваше пускането на подобен продукт, позовавайки се на притеснения за защитата на инвеститорите и риска от пазарни манипулации.

Спекулациите обаче растат от края на август, когато SEC загуби ключова правна битка срещу мениджъра на активи Grayscale Investments, че регулаторът ще трябва да отстъпи пред растящия интерес към такъв продукт.

Очакваното пускане на спот биткойн ETF бе една от основните причини за ръста на токена през изминалата година от приблизително 160%.

Към 10 ч. българско време монетата поевтинява с 0,3% за денонощието до 43 990 долара, задържайки се в относително тесния си ценови диапазон около 44 хил. долара от началото на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 08.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още