IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В битката за спот биткойн ETF някои от пионерите предпочитат да стоят настрана

За някои компании разходите може да се окажат прекалено големи за дела от пазара, който ще получат на фона на засиления интерес

18:43 | 29.11.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Въпреки растящото вълнение, че спот биткойн борсово търгуван фонд (ETF) скоро ще получи регулаторно одобрение, някои криптовалути ETF пионери изглежда планират да останат извън очакваната ожесточена битка за пазарен дял.

Интересът към биткойн ETF, който ще позволи на институционални инвеститори и такива на дребно по-лесно да залагат за цената на най-голямата криптовалута, се очаква да привлече до 3 млрд. долара само през първите няколко дни на търговия и още милиарди след това.

Въпреки това някои установени имена в блокчейн и криптопространството – включително ProShares, Amplify Investments и Roundhill – засега са далеч от идеята за биткойн ETF. Според тях сегментът е станал прекалено натоварен, пазарните разходи са прекалено високи, а търсенето няма да е достатъчно силно, за да компенсира това.

Въпреки че те са малцинство в надпреварата, в която и малки, и големи се впуснаха, скептицизмът им предполага, че манията може да е прекалена и продуктите да се окажат недоходоносни за някои участници.

„Това може да е най-успешното пускане на ETF в историята, но все пак ще бъде силно конкурентно, изискващо много предварително инвестиране“, коментира Дейв Маза, директор по стратегиите на Roundhill Investments, която иска да пусне криптовалутни ETF-и, но няма планове за спот биткойн фонд. „Трябва да претеглите шансовете, че може да завършите като един от победителите или като губещ“, допълва той.

Американската Комисия по ценните книжа и борсите (SEC) дълго време отказва да даде зелена светлина на заявленията за ETF-и с основание, че те може да се окажат риск за инвеститорите.

Надеждите, че позицията може да се промени, се увеличиха през юни, когато гигантът BlackRock, който има почти идеална история на одобрени от SEC ETF-и, също подаде заявление. През август американски съд се произнесе, че SEC неправилно е отказала заявлението на Grayscale Investments за обръщане на биткойн тръста ѝ в спот биткойн ETF и искането трябва да се преразгледа.

Председателят на регулатора Гари Генслър заяви по-рано миналия месец, че SEC ще разгледа до десет заявки за ETF-и, но не се ангажира с насоки кога това ще стане.

Главният изпълнителен директор на ProShares Майкъл Сапир заяви на свой ред, че не е убеден в скорошно одобрение от SEC. Фючърсният биткойн фонд на компанията ProShares Bitcoin Strategy бе един от най-активно търгуваните ETF-и, когато бе пуснат през 2021 г., събирайки 1 млрд. долара през първите няколко дни.

Предварителни разходи

Когато се стигне до одобрение от SEC, мениджърите очакват зелена светлина да получат няколко ETF-а наведнъж. Това ще увеличи разходите за маркетинг – най-голямото перо р разходите по дебюта на борсово търгуван фонд. В комбинация с други разходи пускането на дори съвсем обикновен ETF може да струва около 100 хил. долара, посочват адвокати. Сумата може да се увеличи и до милион, ако продуктът е по-сложен и отнеме повече време за регулаторно одобрение.

„Разполагането с ресурсите и експертизата за подаване на заявление за нещо, което не съществува все още в САЩ“, е скъпоструващо, коментира Роксана Ислям, директор по проучванията на VettaFi.

Единственият обещаващ емитент, който досега е разкрил какви инвеститорски такси възнамерява да въведе, е Ark Investment, откъдето миналата седмица съобщиха, че предвиждат такса от 0,8%.

Компаниите, които се надяват да пуснат свой спот биткойн ETF, имат по-бичи прогнози, отколкото тези, стоящи настрана. Някои от най-големите ETF-доставчици, като BlackRock и Invesco например, могат да ползват кръстосано субсидиране за компенсация на разходите и имат маркетинговия мащаб да достигнат до милиони потенциални потребители.

Но не е ясно за някои ETF-доставчици извън челните 20-ина – както Amplify – дали ще могат да вземат достатъчен пазарен дял, за да могат да оправдаят разходите си.

„Ще е промяна на играта по отношение на търсенето и еволюцията на криптовалутите в клас активи, но това не означава, че ще можем да се възползваме от това директно“, коментира Кристиан Магун, основател и главен изпълнителен директор на Amplify ETFs.

И от Amplify, и от Roundhill посочват, че ще се фокусират върху други възможности за криптовалутни ETF-и.

Миналия месец от Roundhill подадоха заявление пред SEC за ETF, който да генерира приходи чрез експозиция към биткойн чрез опции. Директорът по стратегиите Маза изрази надежда, че продуктът може да дебютира най-рано януари.

Според Том Стауд, главен оперативен директор на Ark Investments, чието заявление за спот биткойн ETF трябва да получи отговор през януари, вълнението е накарало някои хора да загубят от поглед по-голямата картина.

„Това ще реши някои истински проблеми за инвеститорите. но няма да реши всички проблеми“, коментира той. Според него по тази причина Ark наскоро пусна пет различни ETF-а, предлагащи разнообразни инвестиционни подходи към криптовалутите.

„Бъдещето е повече от спот биткойн“, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:44 | 29.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още