IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първите борсово търгувани фондове за фючърси върху етера в САЩ вече са факт

Пускането е факт почти две години след като ETF-и на биткойн фючърси направиха премиерата си в САЩ с фанфари и бързо събиране на активи

12:29 | 03.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Първите борсово търгувани фондове (ETF), базирани на фючърси върху етера, започнаха търговия в САЩ, слагайки край на продължила една година битка за пускането на инвестиционния инструмент.

ProShares, VanEck и Bitwise, както и други, пуснаха общо осем фонда. Цената на етера намалява с 3,9% към 12:25 часа българско време след първоначално рали. Обеми за около 2 млн. долара са били изтъргувани до понеделник на обяд американско време, показват данни, събрани от Bloomberg Intelligence.

Пускането е факт, почти две години след като ETF-и на биткойн фючърси направиха премиерата си в САЩ с фанфари и бързо събиране на активи за първия такъв продукт – ProShares Bitcoin Strategy ETF (BITO). И все пак това пускане се случи в разгара на криптобума, когато биткойнът се търгуваше за около 60 хил. долара. Надпреварата за лидерство и активи този път може да се окаже по-предизвикателна на фона на по-ниските цени на криптовалутите – биткойнът се търгува за под 28 хил. долара – и намаляващ инвеститорски интерес.

Според анализатора на Bloomberg Intelligence Джеймс Сейфард дори и да няма същото търсене както за BITO, компаниите ще приложат значителен маркетинг за тези фондове. Той посочва откритите позиции по етер фючърси, което е около една пета от фючърсния пазар на биткойна. Ако етер ETF-ите поемат само една част от него, търсенето може да стигне до 100 млн. или 200 млн. долара.

„Не казвам, че е нищо, но също така е малко вероятно да бъде друг BITO“, коментира той.

Новите фондове, започнали търговия в понеделник, включват VanEck Ethereum Strategy ETF (EFUT), Bitwise Ethereum Strategy ETF (AETH), Bitwise Bitcoin, Ether Equal Weight Strategy ETF (BTOP), както и три фонда на ProShares, включително ProShares Ether Strategy ETF (EETH).

В миналото регулаторите бяха предпазливи, що се отнася до разрешение за такива криптопродукти.

„Инвеститорите е по-вероятно да се развълнуват, когато етер спот ETF бъде пуснат, което евентуално може да стане в началото на 2024 г. Но дори тогава спот биткойн ETF-ите най-вероятно ще бъдат в центъра на вниманието“, коментира Роксана Илям, асоцииран директор към VettaFi.

Първият биткойн фючърсен фонд в САЩ бе пуснат през октомври 2021 г. и се превърна в хит от самото начало. BITO натрупа 1 млрд. долара активи за отрицателно време. Но фондът така и не можа да запази инерцията и притокът на средства се забави с времето.

Базираните на криптовалути продукти като цяло не можаха да генерират значителен инвеститорски интерес, въпреки че са най-добре представящите се ETF-и на ценни книжа тази година. В топ пет с най-добро представяне са само свързани с криптовалути инструменти, показват данни на Bloomberg. Всеки от тях бележи ръст от над 80% за годината, но заедно събират едва около 30 млн. долара парични потоци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:32 | 03.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още