IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Могат ли криптовалутите да свалят короната на долара? Според Morgan Stanley и да, и не

От една страна, те може да се окажат алтернатива, от друга - да подчертаят нуждата от използване на доминиращи валути като американската

12:24 | 17.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Лидерството на американския долар като крайъгълен камък на международната финансова система все повече се поставя под въпрос заради промените в геополитическите течения и растящите дефицити в САЩ. Това посочват от банковия гигант Morgan Stanley в доклад, цитиран от CoinDesk.

Тук идват криптовалутите, които макар все още да са в начален етап на развитие, имат потенциала както да ерозират, така и да подсилят доминацията на долара в международните финанси, посочват от банката.

„Скорошното увеличение на интереса към дигиталните активи като биткойна, увеличените обеми стейбълкойни и обещанието за дигитални валути на централните банки (CBDC) имат потенциала значително да променят валутния пейзаж“, посочва Андрю Пийл, ръководител на звеното за пазари на дигитални активи на Morgan Stanley.

Американската парична политика, в комбинация с прилагането на икономически санкции, принуди някои страни да потърсят алтернативи на долара, коментира Пийл. По думите му налице е „ясна промяна към намаляване на зависимостта от долара“, което „разпалва интереса към дигиталните валути като биткойна, стейбълкойните и CBDC“.

В същото време обаче стейбълкойните, обвързани с американския долар, също са важни, тъй като може да подчертаят нуждата от фиатната валута. „Тяхното продължаващо развитие и все по-голямо приемане от традиционни финансови структури подчертава потенциала им значително да изменят средата на международните финанси и в действителност да подкрепят долара като доминиращата международна валута“, отбелязва Пийл.

Това все по-голямо приемане на стейбълкойните предизвика и значителен интерес към дигиталните валути на централните банки. И докато дигиталните валути от всякакъв тип стават все по-широко използвани, а технологиите напредват, „те притежават потенциала да установят единен стандарт за трансгранични плащания, който може да ограничи разчитането на посредници като SWIFT и използването на водещи валути като долара“, се посочва още в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:24 | 17.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още