IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съвместният бизнес на Didi и Li Auto за електромобили подаде молба за защита от фалит

Beijing Judian Chuxing Technology е създадена през 2018 г. за разработване на технологии за електрически превозни средства за обществени услуги

22:13 | 11.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Електромобил на Li Auto се зарежда на станция в Шанхай. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Електромобил на Li Auto се зарежда на станция в Шанхай. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Съвместното предприятие на китайската компания за споделено пътуване Didi Chuxing Technology Co. и автомобилния концерн Li Auto е подало молба за защита от фалит, става ясно от съдебен документ, видян от Ройтерс. С това се слага края на 4-годишното партньорство между двете компании за производство на електрически превозни средства.

Предприятието, в което Didi държи 51% дял, а Li Auto 49%, е подало документи до пекински съд в четвъртък.

Didi и Li Auto създават Beijing Judian Chuxing Technology през 2018 г. за разработване на технологии за електрически превозни средства за обществени услуги. Това беше едно от многото партньорства на Didi с автомобилни концерни, включително с Volkswagen, Toyota и BYD с идеята за електрифициране на своя автопарк.

Въпреки че Didi и BYD стартираха съвместно разработен електромобил, модел D1 през 2020 г., повечето от съвместните предприятие на компанията за споделено пътуване все още нямат особен успех.

Разследване от страна на Пекин поради подозрения за нарушение на сигурността на данните принуди Didi да се оттегли от Нюйоркската фондова борса. Китай глоби фирмата с 1,2 млрд. долара, след като преди това под прицела на властите попаднаха някои от най-известните корпоративни имена в Китай, като Alibaba Group и Tencent Holdings.

Разследването на Didi беше сред случаите, следени особено внимателно за сигнали как може да се развие всичко.

Въпреки това компанията успя да реализира проект за производство на автомобили с кодово име „Да Винчи“. Отделно, Didi преговаря с подкрепяната от държавата Sinomach Automobile за закупуване на една трета от нейното звено за електрически превозни средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още