IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Осъдиха Ford да плати 1,7 млрд. долара заради гибелта на семейна двойка в щата Джорджия

Обезщетението е едно от най-високите в историята

12:08 | 22.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американският автомобилостроител Ford беше осъден да плати 1,7 милиарда долара обезщетения заради производствен дефект в един от неговите модели, довел до гибелта на семейна двойка в щата Джорджия през 2014 г., съобщават американски медии, цитирани от AFP.

При смъртни случаи след пътна катастрофа не е рядкост да се отсъждат обезщетения от над един милион долара, но в случая сумата е една от най-високите в историята. След решението на съда в окръг Гуинет, щата Джорджия, оповестено в петък, Ford съобщи вчера пред The Wall Street Journal, че възнамерява да го обжалва.

Пикапът F-250 Super Duty на Мелвин и Вонсил Хил се преобърнал неколкократно след спукване на гума по пътя близо до Америкъс, щата Джорджия. Покривът на колата поддал и премазал двамата в купето. След катастрофата двете деца на загиналите се обърнали към съда и обвинили Ford в дефект при концепцията на автомобила. 

По време на процеса, продължил три седмици, адвокатите на автомобилната компания представили различни проучвания за дизайна и безопасността, които според тях доказват, че покривът е бил достатъчно солиден, за да устои на такъв удар.

Съдебните заседатели обаче признали отговорността на Ford, който според документите към делото е произвел около 5,2 млн. коли от този модел между 1999 и 2016 г., но едва през 2017 г. покривът им бил укрепен.

Сумата от 1,7 млрд. долара отговаря на т.нар. наказателни обезщетения, които предвиждат по-големи наказания от обезщетения за жертвата или жертвите и имат за цел да бъде санкционирано поведението на извършителя. Често те са пропорционални на финансовите възможности на визираното лице или компания.

В отделен процес същият съдебен състав осъди Ford и веригата за поддръжка на автомобили Pep Boys за поставянето на неподходящи гуми да платят 24 млн. долара обезщетение на децата на семейство Хил.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още