IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акционерите на Richemont отхвърлиха предложенията на активиста инвеститор Bluebell

Фондът обаче сигнализира, че не възнамерява да отстъпи от исканията си

15:38 | 07.09.22 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Групата за луксозни стоки Richemont успешно отблъсна предложенията на инвеститора активист Bluebell Capital на годишното си общо събрание в сряда, на което напрежението се разпали още повече, съобщава Ройтерс.

С преобладаващо мнозинство акционерите на производителя на Cartier отхвърли предложението кандидатът на Bluebell Франческо Тарапани – бивш главен изпълнителен директор на LVMH, да представлява притежателите на публично търгувани акции клас А в борда на групата. Вместо това те избраха представител да е сегашният член на борда Уенди Лухабе.

„Щастлива съм да видят, че нашите акционери имат доверие в управлението“, заяви председателят на Richemont Йохан Руперт, говорейки пред репортери след срещата.

„Това не е идеалният резултат, но е победа да имаме представител на акционерите в клас А“ в борда, заяви партньорът в Bluebell Джузепе Бивона през Ройтерс, сигнализирайки, че фондът не възнамерява да отстъпи от исканията си.

„Много сме търпеливи“, каза Бивона.

Руперт и Бивона имаха сблъсък на срещата, като Бивона обвини Руперт, че „се опитва да ме спре“, а Руперт заяви, че Бивона го е нарекъл „с всякакви италиански имена във вестниците“.

Лухабе спечели подкрепата на 83,95% от акционерите в клас А, а Трапани – 9,5%.

Richemont има два вида акции, позволявайки на южноафриканския милиардер Руперт да дърпа юздите чрез невписани акции клас Б, които представляват 9,1% от капитала, но 50% от правото на глас.

Акционерите гласуваха и срещу предложенията на Bluebell да се удвои минималният брой на членовете на борда и да има равен представители на клас А и клас Б.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още