IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Излизането на Richemont от луксозния онлайн търговец на часовници YNAP е на висока цена

През последните години компанията бе инвестирала значителни средства в онлайн търговеца на дребно

14:49 | 24.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Луксозен ръчен часовник Radiomir 1940 GMT Power Reserve Automatic Acciaio, произведен от Panerai, часовникарско подразделение на Cie. Financiere Richemont SA, е изложен в търговския обект Sublime by Bosco di Ciliegi в универсалния магазин GUM на Червения площад в Москва. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Луксозен ръчен часовник Radiomir 1940 GMT Power Reserve Automatic Acciaio, произведен от Panerai, часовникарско подразделение на Cie. Financiere Richemont SA, е изложен в търговския обект Sublime by Bosco di Ciliegi в универсалния магазин GUM на Червения площад в Москва. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Частичното излизане от Yoox-Net-a-Porter (YNAP) струва на швейцарския производител на луксозни стоки Richemont милиарди евро под формата на отписвания. Базираната в Женева група се освобождава от малко повече от половината от губещия онлайн търговец на дребно и отписва останалия дял до справедлива стойност. Разходите за обезценка за това възлизат на около 2,7 млрд. евро, съобщи Richemont в сряда. Окончателният размер на сумата ще зависи от различни фактори, като например борсовите цени и цените на акциите, и все още може да се промени, заяви компанията, цитирана от Ройтерс. 

Онлайн търговецът на луксозна мода Farfetch придобива дял от 47,5% в YNAP. Пакет от 3,2% ще получи Symphony Global, инвестиционна компания, собственост на предприемача Мохамед Алабар. Richemont ще получи акции на Farfetch и ще има бъдещ дял от до 13% в британската компания. Farfetch си запазва опцията да придобие изцяло YNAP. Richemont и YNAP ще придобият платформените решения на Farfetch. Очаква се сделката да бъде завършена до края на 2023 г. 

През последните години Richemont инвестира значителни средства в YNAP и през ноември обяви, че ще се стреми към частично излизане. През последната финансова година 2021/22 онлайн търговецът на дребно реализира оперативна загуба в размер на 210 млн. евро.

„Дълго чакане за болезненото излизане от Yoox-Net-A-Porter", смята анализаторът на Vontobel Жан-Филип Берчи. „Най-накрая добри новини за Richemont. Сделката слага край на годините на слаби резултати и големи инвестиции в YNAP“. Инвеститорите аплодираха решението, а с ръст на цената на акциите от 1,4% Richemont зае върха на иначе малко по-слабия швейцарски водещ борсов индекс. От друга страна, акциите на Farfetch поевтиняват с 2,6% в Лондон. 

Richemont, производител на бижута Cartier, както и на часовници от марките A. Lange & Söhne и IWC, попадна в полезрението на акционера активист Bluebell Capital Partners. Базираният в Лондон управител на фондове иска, наред с други неща, оптимизиране на дейността и промени в устава на дружеството, както и да назначи в управителния съвет бившия главен изпълнителен директор на Bulgari Франческо Трапани.

Бордът на директорите и южноафриканският милиардер Йохан Рупърт, чието семейство контролира Richemont, се противопоставят на избирането му. Влиятелните консултанти по гласуването Institutional Shareholder Services и Glass Lewis също се изказаха против Трапани.

Рупърт контролира швейцарската компания, известна с луксозните си брандове, сред които са Cartier и Van Cleef & Arpels, чрез акции клас Б. Южноафриканският милиардер държи 10% от акционерния капитал на компанията и 51% от правата на гласуване, сочи последният годишен доклад на компанията. Bluebell – британски активстки хеджфонд с история в поемането на контрола над големи европейски компании, смята, че акционерите в клас А не са достатъчно добре представени.

Консултантската компания все пак препоръчва гласуване в подкрепа на други предложения на Bluebell, включително удвояване на броя на членовете на борда до шест директори и гарантирането, че акционерите в клас А и Б са еднакво представени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още