IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bluebell се отдалечава с една крачка от контрола над Richemont

Консултантска компания посъветва акционерите да гласуват срещу номинацията на активиста инвеститор за член на управителния съвет

10:14 | 23.08.22 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Bluebell Capital Partners понесе удар в усилията си да реформира управителния съвет на компанията за луксозни стоки Richemont, след като изтъкната консултантска компания посъветва акционерите да гласуват срещу номинацията на активиста инвеститор за член на управителния съвет на общото събрание на 7 септември, съобщава Bloomberg.

В свой доклад от понеделник Institutional Shareholder Services препоръча акционерите да отхвърлят предложението на Bluebell бившият главен изпълнителен директор на Bulgari Франческо Трапани да стане част от борда като представител на собствениците на акции клас А, заявявайки, че изборът му няма да отговаря на техните интереси.

„Отцепникът не успя да защити убедително нуждата от промяна в управителния съвет“, казват анализаторите на ISS в доклада.

Председателят на Richemont Йохан Рупърт също призова акционерите да не гласуват в подкрепа на Трапани, отчасти защото той беше главен изпълнителен директор на Bulgari, когато тя бе придобита от големия конкурент LVMH. Освен това Трапани бе председател и главен изпълнителен директор на подразделението за часовници и бижута на френския конгломерат от 2011 до 2014 г.

Вместо това компанията номинира сегашния член на борда Уенди Лухабе да представлява инвеститорите в акции клас А – предложение, което ISS също подкрепи в понеделник.

Рупърт контролира швейцарската компания, известна с луксозните си брандове, сред които са Cartier и Van Cleef & Arpels, чрез акции клас Б. Южноафриканският милиардер държи 10% от акционерния капитал на компанията и 51% от правата на гласуване, сочи последният годишен доклад на компанията. Bluebell – британски активстки хеджфонд с история в поемането на контрола над големи европейски компании, смята, че акционерите в клас А не са достатъчно добре представени.

Консултантската компания все пак препоръчва гласуване в подкрепа на други предложения на Bluebell, включително удвояване на броя на членовете на борда до шест директори и гарантирането, че акционерите в клас А и Б са еднакво представени.

В доклада ISS насърчава акционерите и да гласуват срещу членове на одитната комисия на Richemont, които не са независими заради „неуспеха да се създаде комисия независима от мнозинство и заради председателя, който не е независим“. Освен това консултантската компания препоръчва гласуване срещу предложението на компанията за променливо възнаграждение на изпълнителния мениджмънт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Мода виж още

Коментари

Финанси виж още