IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Илон Мъск изгуби за кратко титлата най-богат човек в света

Лидерството му в класацията на Forbes беше заето от френския милиардер Бернар Арно

19:23 | 07.12.22 г.
Снимка:  Al Drago/Bloomberg
Снимка: Al Drago/Bloomberg

Собственикът на Twitter и Tesla Илон Мъск за кратко изгуби титлата си най-богат човек в света в сряда, съобщи Forbes. Това се случва след рязък спад на стойността на дела му в производителя на електромобили и залога му за 44 млрд. долара в социалната мрежа, отбелязва Ройтерс.

Бернар Арно, главен изпълнителен директор на компанията-майка на луксозната марка Louis Vuitton LVMH и семейството му за кратко взеха титлата най-богати в света, но се върнаха на второто място с лично богатство от 185,3 млрд. долара, съобщава Forbes.

Мъск, който е на първо място в класацията на Forbes от септември 2021 г., има нетно богатство от 185,7 млрд. долара. Мъск пое титлата от основателя на Amazon.com Джеф Безос.

Книжата на Tesla, които изгубиха над 47% от стойността си, откакто Мъск отправи оферта за закупуване на Twitter по-рано тази година, днес поевтиняват с 2,7%.

Нетното богатство на Мъск спадна под 200 млрд. долара на 8 ноември, след като инвеститорите започнаха да избягват книжата на Tesla заради притеснения, че ръководителят и най-голям акционер в най-високо оценяваната компания за производство на електромобили в света се вълнува повече от Twitter.

Tesla изгуби близо половината от пазарната си стойност, а нетното богатство на Мъск спадна с около 70 млрд. долара, откакто той обяви офертата си за Twitter през април. Мъск финализира сделката за компанията през октомври със заеми на стойност 13 млрд. долара и 33,5 млрд. долара под формата на ангажимент за дялов капитал.

Освен Tesla Мъск оглавява и ракетната компания SpaceX и Neuralink, стартъп, който разработва „невронна дантела“ с ултрависока честотна лента за свързване на човешкия мозък с компютри.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:26 | 07.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още