IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Къде инфлацията носи най-много тревога преди Коледа?

За мнозина тази Коледа ще бъде белязана не само от колебливото завръщане към нормалността

16:57 | 08.12.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

За мнозина тази Коледа ще бъде белязана не само от колебливото завръщане към нормалността, след като ограниченията около Covid биват облекчавани навскъде по света, но и от цялостно увеличени цени, което без съмнение засяга покупките и празниците тази година, пише Statista.

Според проучване на Ipsos, проведено в 12 страни, средно 85% от анкетираните казват, че се вълнуват за празниците в края на годината, като една трета споделят, че са по-развълнувани в сравнение с миналата година. В същото време обаче този ентусиазъм е в противоречие с нивата на стрес, който респондентите усещат на фона на текущите нива на инфлация. Средно почти 9 на всеки 10 анкетирани казват, че ще се усещат стресирани за влиянието от растящите цени, а 55% са по-стресирани от миналата година.

Както показва графиката, стресът е най-разпространен в Румъния, където три четвърти (74%) анкетираните в страната казват, че благодарение на увеличението на цените те са по-стресирани тази година за края на годината и коледните празници, отколкото през 2021 г. Макар че делът на хората, които казват, че са по-стресирани тази година, остава висок в САЩ, той е под 50%, а в Бразилия той е най-нисък от всички анализирани държави – едва 28%.

Финансовите опасения без съмнение ще повлияят на начина, по който ще изглежда Коледа за мнозина тази година. Средно половината от анкетираните в 12-те държави очакват растящите разходи да окажат значителен натиск върху празничното пазаруване, а 40% казват същото за самия начин на празнуване.

 

Infographic: Where Price Hikes Are Causing More Stress This Christmas | Statista You will find more infographics at Statista

Други графики вижте тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:57 | 08.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още