IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очертава се скромен ръст на потреблението на кафе в идните години

Очаква се световният пазар да достигне баланс между търсенето и предлагането през следващите две или три години

17:11 | 13.12.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Световното потребление на кафе вероятно ще се повишава с по 1% до 2% годишно до края на десетилетието, прогнозира изпълнителният директор на Международната организация за кафето (ICO) Ванусия Ногейра, която изчислява, че през следващите осем години ще са необходими още около 25 млн. торби от 60 килограма.

„Вече сме по-консервативни за краткосрочната прогноза“, заяви Ногейра по време на конференция в Ханой, организирана от Виетнамската асоциация за кафе и какао, имайки предвид всички събития, пред които е изправен светът, включително високата инфлация в Европа и войната в Украйна.

По-ранните прогнози на организацията за ръст на потреблението от средно 3,3% годишно в дългосрочен план бяха твърде „оптимистични“, добави тя. Световният пазар ще достигне баланс между търсенето и предлагането през следващите две или три години спрямо сегашния дефицит, обяснява Ногейра в интервю за Bloomberg.

Фючърсите на сорта арабика са поевтинели по-силно от тези на робуста. Графика: Bloomberg Фючърсите на сорта арабика са поевтинели по-силно от тези на робуста. Графика: Bloomberg

Светът се нуждае от повече кафе от сортовете арабика и робуста, но увеличаването на производството и търсенето на робуста ще бъде по-силно, посочва тя. Традиционните фермери, отглеждащи арабика, се опитват да увеличат добива на робуста на фона на глобалното затопляне, а производителите се стремят да добавят по-евтина робуста към своите смеси. „Ако имате робуста с по-високо качество, потребителите няма да усетят голяма разлика в смесите“, коментира Ногейра.

Международната организация за кафето не очаква глобалното господство на Виетнам в износа на робуста да бъде засегнато от увеличеното производство в Бразилия, тъй като допълнителната продукция ще отиде за доставки на производителите на разтворими продукти в южноамериканската страна, смята Ногейра. Страните производители трябва да увеличат вътрешното потребление с цел постигане на по-добри цени и ползи за своите икономики, коментира още тя.

ICO е междуправителствена група от страни износителки и вносителки на кафе, представляващи над 90% от световното производство и над 60% от потреблението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:12 | 13.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още