IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Принц Хари: Начинът, по който британската преса се държи, нанася огромна вреда на Великобритания

Според експерт по сигурността признанието на принца за убитите талибани вреди на сигурността му

14:23 | 09.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Принц Хари и Мегън Маркъл. Снимка:  EPA/NEIL HALL
Принц Хари и Мегън Маркъл. Снимка: EPA/NEIL HALL

Принц Хари отправи остра критика към британското кралско семейство за това как се справя с обвиненията и проблемите. „Мълчанието е оглушително", каза 38-годишният мъж в интервю за британския канал ITV, излъчено в неделя. След няколко обвинения от страна на Хари и съпругата му Меган дворецът не направи публичен коментар по темата. Интервюто придружава публикуването на мемоарите му Spare, които ще бъдат пуснати в продажба във вторник.

В Испания те бяха случайно достъпни за кратко в някои книжарници още в четвъртък. Оттогава британските медии съобщават за пикантни подробности от книгата. Хари отправя най-сериозните обвинения в книгата срещу брат си принц Уилям, за когото твърди, че го е повалил на земята и го е наранил при спор. Според разказа на Хари братята, които някога са били смятани за неразделни, отдавна са в ожесточена конкуренция помежду си. В книгата той нарича Уилям свой „любим брат" и в същото време „най-голям противник".

Според брат му Уилям също така е изразил съмнения относно връзката му с настоящата си съпруга Меган. Уилям не го е съветвал да се откаже от брака, но „той изрази съмнения много рано", казва Хари в интервюто за ITV. Твърди, че брат му го е предупредил, че може да му бъде „много трудно". „Може би е очаквал реакцията на британските таблоиди". 

Хари също така разкритикува стратегията на семейството си да подклажда спекулации и наративи в британските таблоидни медии. В първото от поредица телевизионни интервюта Хари обвини членовете на семейството си, че са си легнали с дявола - таблоидната преса - за да очернят него и съпругата му Меган и да подобрят собствената си репутация.

Ако се цитират „вътрешни кралски източници", тази информация ще идва от двореца. Кореспондентите щели да бъдат информирани и нямало да поставят под въпрос наратива. „Начинът, по който британската преса се държи в момента, нанася огромна вреда на Великобритания", каза Хари. „След много, много години лъжи, които бяха изречени за мен и семейството ми, идва момент, в който, връщайки се към отношенията между някои членове на семейството и таблоидната преса, тези някои членове решиха да си легнат с дявола... за да реабилитират имиджа си", каза той. „В момента, в който това реабилитиране е в ущърб на другите, на мен, на другите членове на моето семейство, тогава тегля чертата", добави той.

Макар че в книгата си и в интервютата си принцът е твърд, той смекчава предишните обвинения: Меган и той не са обвинявали кралското семейство в расизъм в предишно интервю с водещата на американско токшоу Опра Уинфри, въпреки че се появиха съобщения за обратното, подчертава той. За него имало важна разлика между расизъм и „несъзнателна предубеденост", която той е забелязал и в миналото и която е често срещана в кралските среди. Ако това бъде изтъкнато, човек бил длъжен да се промени в това отношение, което той самият бил направил.

Въпреки острите си критики принцът се надява на помирение със семейството си. „Искам да си върна баща ми. Искам да върна брат си. В момента не ги разпознавам“, казва Хари. По същия начин обаче вероятно и те не биха го разпознали в момента. „Все пак възможността за прошка е 100 процента", подчертава той. „Наистина вярвам и се надявам, че едно помирение между нас и семейството ми може да повлияе на целия свят". Може би това е наивно, казва той, но вярвал в него.

Междувременно Хари изглежда почти на ръба на сълзите в интервюто, записано от телевизионния канал ITV в Калифорния. Той се оплаква от липсата на подкрепа от страна на семейството си и от това, че фронтовете са се втвърдили. „Седя тук и моля за семейство", казва Хари. „Не за институция, а за семейство“.

Експерт по сигурността: Хари се постави в опасност 

С признанието си, че е убил 25 души в Афганистан, принц Хари сам се е изложил на най-голяма опасност, смята междувременно експертът по тероризъм Питър Нойман. „По този начин той си нарисува мишена на челото си, защото за ислямистите той вече е легитимна цел на терористите", казва Нойман пред Bild. „Да се хвалиш с това се смята за неприемливо сред войниците. Това увеличава и риска за сигурността на принц Хари“. 

В противоречивите си мемоари Хари пише: „Това не беше нещо, което ме изпълваше със задоволство, но и не ме беше срам." В друг пасаж той нарича талибаните, които е убил, „пионки". След това високопоставеният талибан Анас Хакани написа в Twitter: „Г-н Хари! Тези, които убихте, не бяха пионки, а човешки същества; имаха семейства, които чакаха завръщането им“. Хакани обвинява принца във военни престъпления.

Експертът по тероризъм Нойман вече вижда „абстрактна заплаха": „Където и да се появи Хари на публично място, той е потенциална мишена". А британски военен експерт вече изрази загриженост за сигурността на Invictus Games в Дюселдорф: „Очаквам, че нивото на заплаха определено ще бъде по-високо", заяви бившият адмирал от военноморските сили Алън Уест пред Sunday Mirror. Столицата на Северен Рейн-Вестфалия възнамерява да бъде домакин на спортния фестивал за спортисти с военни увреждания, чийто съинициатор е Хари, през септември 2023 г.

Заради изявленията на Хари ще има „сериозни проблеми със сигурността" на събитието, прогнозира Уест. „Ще трябва да се вземат мерки за защита на ветераните", казва той. Принцът е постъпил „много глупаво", като е публикувал подробности за убийствата, казва експертът. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:24 | 09.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още