IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията ни носи годината на тъжния, самотен заек

Търсенето на домашни любимци във Великобритания отслабва значително след бума по време на пандемията

21:06 | 20.01.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Докато инвеститорите търсят признаци за охлаждане на инфлацията, има нещо, което не е от първа необходимост и е в твърда дефлация: домашните любимци, пише Андреа Фелстед за Bloomberg.

Цените на нашите космати приятели са спаднали през изминалата година, тъй като търсенето намаля заради завръщането на хората в офисите и нарастващите разходи за живот, които засягат потребителските портфейли. Бумът на домашните любимци, който видяхме по време на пандемията, приключи.

Въпреки че можем да се радваме на спада на цените на енергията и транспортните разходи, кучешката дефлация има сериозен ефект. За съжаление, все по-малко хора водят у дома нови животни, а много от тях дори могат да са принудени да се откажат от своите домашни любимци.

Според нов доклад на Pets4Homes – дигитална платформа, която свръзва хора, развъждащи животни, и приюти с тези, които искат да закупят или осиновят животно, търсенето на домашни любимци в Обединеното кралство се е върнало на нивото, наблюдавано преди Covid-19.

През април и май 2020 г. имаше над 400 купувачи на рекламиран домашен любимец. През ноември 2022 г. по 80 души се състезаваха за всяка обява. Въпреки че 2023 г. е годината на заека, популярността на сладките зайчета намлява от рекордно високото си ниво през 2021 г. Освен това все по-малко хора търсят кучета и котки в платформата.

Тъй като предлагането продължава да расте, макар че има признаци, че сега се стабилизира, дисбалансът оказва влияние върху цените.

Средната цена на куче във Великобритания е спаднала с 28% между януари и ноември 2022 г. в сравнение със същия период година по-рано. 20-те най-популярни породи котки струват с 32% по-малко. Цените на кучетата обаче остават малко над нивата отпреди пандемията. Средната цена на куче в Обединеното кралство беше 876 паунда преди появата на Covid-19. Тя нарасна до 2200 паунда през март 2021 г., а сега е малко над 1000 паунда.

Кучетата във Великобритания струват с 20% по-малко спрямо година по-рано след спад на търсенето на домашни любимци. Графика: Bloomberg Кучетата във Великобритания струват с 20% по-малко спрямо година по-рано след спад на търсенето на домашни любимци. Графика: Bloomberg

Кучетата и котките все още се представят по-добре от биткойна, чиято стойност спадна с 63% между януари и ноември 2022 г. И макар че цената на японската порода шиба ину, изобразена на криптовалутата доуджкойн, се сви с 51%, това е най-скупата порода във Великобритания в момента.

Но домашните любимци не са неодушевени хранилища на стойност. Те осигуриха комфорт и компания по време на пандемията. Сега би било трудно хората да се откажат от тях.

Но в приютите има ръст на броя на нежеланите животни. През 2019 г. 22% от спасителните центрове в Обединеното кралство са били с пълен капацитет. Делът се увеличи до 33% през 2021 г. и 42% миналата година. Сега приютите се подготвят за повече изоставени кучета, котки и зайци.

Наистина почти всеки десети собственик обмисля да се откаже от своя домашен любимец, сочи проучване сред 2500 потребители на Pets4Homes. Около 18% от собствениците вече са задлъжнели, плащайки за животните си, докато една четвърт не могат да си позволят да ги заведат на ветеринар.

Нищо чудно, че акциите на британската Pets at Home Group загубиха една трета от стойността си от върха, който достигнаха през септември 2021 г. Подобна е картината и при Chewy, чиито книжа се разделиха с две трети от стойността, достигната при пика от февруари 2021 г.

Две трети от британксите домакинства вече притежават домашен любимец. Въпреки че някои се разделят с тях, за много други семейства, те са важни членове на семейството. Макар 38% от собствениците да казват, че са преминали към по-евтина храна, 80% твърдят, че биха намалили поръчките на храна за вкъщи, алкохола, ваканциите, посещенията при фризьор и абонаментите си, за да разполагат с достатъчно средства за животните си, сочи проучването на Pets4Home.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:06 | 20.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още