IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Излязъл от употреба Boeing 737 се превръща в частна вила на остров Бали

Машината, която в миналото е била част от флота на Mandala Airlines, сега живее втори живот като място за почивка върху скала на 150 метра над плажа Ниян-Ниян

20:49 | 13.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

След окончателно излизане от експлоатация самолетите намират разнообразни приложение на земята.

Някои машини се превръщат в ресторанти, музеи, кафенета или дори в места за партита. Но един самолет намира друго приложение. Неговите собственици го превръщат в частна вила на върха на скала над плажа Ниян-Ниян, остров Бали.

Това вероятно е една от най-красивите трансформация на самолет досега, пише CNN.

Самолетът, модел Boeing 737, е бил част от вече несъществуващия флот на Mandala Airlines. Той е закупен от разработчика Феликс Демин през 2021 г., след което е транспортиран до сегашното му местоположение.

Самолетът, превърнат във вила, разполага с две спални и плувен басейн. Разположен е на 150 метра над морското равнище и е достъпен за наемане от април, като една нощувка струва около 7000 долара.

Демин, собственик на хотелската верига Bubble Hotel Bali, споделя, че първоначално е обмислял закупуването на частен самолет за лична употреба, но бързо е осъзнал потенциала на това да трансформира самолета в нещо наистина специално.

„Дори преди да го купя, си помислих, че е възможно да го превърна в някакъв уникален обект и реших да се съсредоточа върху създаването на вила“, посочва той, преди да обясни, че е открил около 20 подобни самолета, близо до Индонезия, докато търси.

В крайна сметка Демин се спира на Boeing 737, който е придобит от индонезийски инвеститор.

Транспортирането на самолета от местоположението му в Бали до върха на скала на няколко километра разстояние се оказва нелека задача.

„Трябваше да го разглобим след консултация с екипа на Boeing“, обяснява Демин.

По думите му целият процес е отнел около два месеца планиране, докато действителният транспорт, който ангажира два крана, огромна платформа, различни експерти и полицейски ескорт, е продължил общо пет дни.

„Това бяха най-безсънните пет дни в живота ми“, признава Демин, който живее в Бали. Той добавя, че голяма част от операцията е извършена през нощта, за да се избегне трафика.

Според Демин Бали разполага с много тесни пътища, над които висят ниско множество кабели и жици.

Самолетът Boeing 737, който беше превърнат във вила на остров Бали. Източник: Instagram Самолетът Boeing 737, който беше превърнат във вила на остров Бали. Източник: Instagram

„Имаше група хора, които използваха специално оборудване, за да повдигнат жиците по-високо, така че самолетът да не ги докосва по време на транспортиране“, споделя още Демин.

След като самолетът е сглобен отново на площадката на най-южния бряг на Бали, Демин успя да премахне голяма част от вътрешността, за да го пригоди за живеене. Той изтъква, че е положил големи усилия, за да гарантира, че интериорът отговаря на първоначалната му визия.

„Искам хората да изпитат „уау ефекта“ от всяка секунда, когато са на това необичайно място“, признава Демин.

До вилата се стига по стълбище, виещо се нагоре по едното самолетно крило до главния вход.

Вътре има хол с барплот, разтегателен диван и стъклен портал, както и две спални с дрешници.

Кабината е превърнат в голяма баня с добавени допълнителни илюминатори.

Имотът разполага и с шезлонги, зона за отдих на открито и огнище.

„Всичко беше направено с единствената цел да се получи точно тази картина, която първоначално беше планирана“, добавя Демин.

Проектът привлече вниманието на потребителите в социалните платформи още от представянето си. Разбира се, всичко това е съпътствано и от необичайни инциденти.

„Един ден дойдох и видях, че оградата е счупена, а вътре имаше 150 души, седнали в нашия самолет“, разказва Демин. Друг път става свидетел на  скок на парапланерист от крилото на самолета.

Въпреки че Демин подчертава, че самолетът е преминал през множество проверки за безопасност, неговата несигурна позиция на скалата, както и различните споделени снимки на инфлуенсъри, които се разхождат по крилото или седят на него с крака, които висят във въздуха, със сигурност биха предизвикали възмущение.

Демин обяснява, че от съображения за безопасност на скалата е поставена преграда. Но въпреки това той е имал проблеми с наемането на човек, който да инсталира стъклена преграда на крилото, стърчащо от скала.

„Основният проблем е стъклената бариера по периферията на самото крило и по ръба на скалата“, признава той.

След години на усърдна работа по проекта Демин очаква с нетърпение най-накрая да посрещне гости във вилата, която трябва да отвори врати по график през април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:49 | 13.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още