IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Когато Путин открадна шампионски пръстен от Суперкупата

Финалът е за слава и безобразно скъп блясък - такива, за които си струва да се краде. Пръстените на победителите също си заслужават. Един от тях изчезна в Кремъл

14:16 | 07.02.23 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: EPA/LARRY W. SMITH
Снимка: EPA/LARRY W. SMITH

Том Брейди приключва с кариерата си. Най-великият герой в историята на американския футбол се сбогува с видеопоздрав: „Обичам ви всички“. Той обича всички - семейството, приятелите и феновете.

И Робърт Крафт.

Това е собственикът на New England Patriots. А старият шеф, който вече е на 81 години, обича стария си куотърбек, който е на 45 години, защото са прекарали голяма част от живота си заедно. Брейди е направил от Patriots в американския футбол това, което е „Реал Мадрид" в европейския. Белязан от дълбока благодарност, Крафт току-що изуми телевизионния канал CNN с брилянтна идея: той иска да предложи на Брейди кратък договор, да го извади от пенсия за още един ден и да позволи на легендата да бъде достойно посрещната от феновете на Patriots на разпродадения стадион за финала на първенството на Националната футболна лига на САЩ.

В продължение на двадесет години Брейди е герой и бог за „патриотите“. През третата половина на кариерата си той прекарва три години в топла Флорида с Tampa Bay Buccaneers и им осигурява победа на Суперкупата. Но творбата на живота на Брейди е и си остава шестте триумфа с New England Patriots, казва сега Робърт Крафт - и със спонтанното си предложение за завръщане към абдикиралия крал той бързо открадна шоуто от Kansas City Chiefs и Philadelphia Eagles, които ще влязат в битка на финала на първенството на Националната футболна лига на САЩ следващата неделя.

Прощаването на Брейди предизвика много емоции, а предложението на Крафт събужда и спящи спомени. Остава този мистериозен въпрос, на който не е даден отговор от 2005 г. насам и който отново е на дневен ред: какво всъщност се е случило с пръстена за Суперкупата, откраднат безсрамно от Крафт тогава? Историята е мрачна: те познават крадеца, но не могат да го арестуват. Това е Владимир Путин, пише в свой анализ германският Die Welt. 

Междувременно вече всички знаят, че Путин краде. Той открадна Крим и Донбас и всичко, което му попадне. Но Робърт Крафт не е могъл да знае това по онова време или дори да подозира. „Понякога се случват странни неща", удивлява се американското списание Newsweek, „а това, че държавен глава просто открадва бижу на милиардер, със сигурност е едно от тези сюрреалистични събития“. 

По време на пътуването на президента на САЩ Джордж Буш-младши до Русия се е случило немислимото. За да укрепи търговските отношения между двете страни, Буш взема със себе си бизнесмени като медийния магнат Рупърт Мърдок, сред които и Робърт Крафт. Поради липса на място не можем да изброим тук всичко, което принадлежи на неговата Kraft Group в Масачузетс, но във всеки случай той притежава стадион Gillette във Фоксбъро, както и клубовете New England Patriots (американски футбол) и New England Revolution (европейски футбол). През 2005 г. той почти добавя „Ливърпул", водят се сериозни разговори, а Крафт казва пред BBC: „Ливърпул е страхотна марка". Но след това вдига ръка от сделката.

Но към ръката му после посяга Путин. Поне към пръста, на който блести един от греховно скъпите му пръстени за Суперкупата - 4,94 карата на стойност 25 000 долара. В един дворец край Санкт Петербург той нахлузва пръстена на пръста на домакина Путин за забавление на всички присъстващи и той спонтанно се влюбва в едрото бижу със 124 диаманта. „Мога да пребия някого до смърт с този пръстен", шегува се лидерът на Кремъл. След това Крафт описва по-нататъшния ход на събитията по следния начин: „Отново посегнах към пръстена, но Путин го пъхна в джоба си и излезе от залата, заобиколен от трима души от КГБ“. 
 

Фенове осмиват инцидента с пръстена на Суперкупата между собственика на Patriots Робърт Крафт и руския президент Владимир Путин. Снимка: Arthur Anderson/Getty Images Фенове осмиват инцидента с пръстена на Суперкупата между собственика на Patriots Робърт Крафт и руския президент Владимир Путин. Снимка: Arthur Anderson/Getty Images


В притеснението си Крафт се обръща за помощ към президента Буш. Но Белият дом го моли да обяви пръстена за „подарък за Путин" в интерес на руско-американските отношения. Стиснал зъби, окраденият се поддава на правителствения натиск и продължава да мълчи мъжествено и по време на президентството на Барак Обама, но в един момент разваля приказката за версията с подаръците. „Имам близка емоционална връзка с този пръстен", казва той, „името ми е гравирано върху него. Не искам един ден да го намеря в Ebay“. 

След Обама в Белия дом идва Доналд Тръмп, с когото Крафт също има близки емоционални отношения. Съществува доказателствена снимка от вечерята, която президентът на САЩ дава в луксозния си курорт Мар-а-Лаго в Палм Бийч по това време: на масата седи японският министър-председател Шиндзо Абе, както и двете първи дами - и Робърт Крафт. Това се случва през 2017 г. и Крафт най-накрая е можел да се надява отново да попълни колекцията си от пръстени, разчитайки на добрата връзка на Тръмп с Путин. Малко преди това, в традиционното президентско интервю преди финала на Суперкупата, Тръмп признава пред водещия от Fox Бил О'Райли колко много уважава лидера на Кремъл.

„Но Путин е убиец", избухва О'Райли. „Има много убийци", уверява го Тръмп и казва: „В нашата страна също има много убийци“. 

На този благоприятен фон Робърт Крафт се надява на специална размяна на пръстени. Той е искал да поръча допълнителен пръстен за Путин и да гравира името му върху него. А Тръмп, казва Крафт пред Fox, може би ще вземе новото бижу на следващата среща на върха с Путин. Идеята е била чудесна, но завършва с провал - вероятно защото Путин все още вярва във версията за подаръка.

А междувременно CNN съобщи, че заветният пръстен от Суперкупата е изложен в библиотеката на Кремъл в Москва наред с други държавни подаръци. Последната надежда на Крафт сега е Джо Байдън, и то поне откакто новият президент се помоли на Господ за Путин: „Боже мой, на този човек не трябва да се позволява да остане на власт". 

Във всеки случай без смяна на режима и бойни танкове Abrams Робърт Крафт вероятно никога повече няма да види своя пръстен, средствата на дипломацията са изчерпани, а да лети до Москва за среща на четири очи чрез героичен акт на сила би било твърде смело в момента - най-вероятно Путин би могъл да изпълни заплахата си от 2005 г. и ще пребие Крафт до смърт със собствения му пръстен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:25 | 07.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Спорт виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 1
Р?мператоръ
преди 1 година
Гнъсната русофобия вече достига небивало ниски нива - копаете към ядрото на земята или към деветият кръг на ада. Някога ще се срамувате от децата си и от внуците си, за да усвоите някое грантче сега. Жалка и противна работа. Направо ме отвращавате вече и явно повечето хора - защото тука коментиращи останаха почти само евтино платените ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 2
mr. Yoda
преди 1 година
Press. Sh.t yellow!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 4
khao
преди 1 година
До: 0pk даже няма и да влизам в детските ти спорове, то и акъла ти е като на бавноразвито дете, не съм аз, ти си! Фактите че всички *** сте на дъното на всяко общество говори достаъчно, кой колко акъл има... и за колко копейки е! Мен вече са ме оценили тези които трябва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 7
0pk
преди 1 година
До: khao, аз себе си се виждам, ама на тебе никога няма да ти стигне акъла да проумееш че и 2 копейки не струваш :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 10
khao
преди 1 година
До: 0pk браво, ето ти два копейки за коментара, но не е лошо първо да се видиш в огледалото къв *** си и чак тогава да правиш забележка на по развитите и по умни от теб! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 15
0pk
преди 1 година
Мозъка ви е откраднал на вас Путин, ама не сигурно щото може и да сте го нямали. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 9
zelka007
преди 1 година
До: khao... каквото не е заковано за стената , казаците ще го отнесат !! финландска народна поговорка ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 11
khao
преди 1 година
да ви е за урок... нищо не им давайте, че ще го гепят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още