IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коя система за сън е по-добра: мемори пяна или пружини?

Както пружинните матраци, така и матраците от мемори пяна имат предимства и недостатъци

16:09 | 02.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

Когато купува матрак, човек е изправен пред избор: класически пружинен матрак, Pocket Springs или непружинен матрак с мемори пяна? Последният тип матраци навлезе в живота ни сравнително скоро и не всеки знае какви са характеристиките им. Нека се опитаме да открием предимствата и недостатъците на всеки тип.

Матраци без пружини и Мемори пяна

Мемори пяната (Memory Foam) се появява през 80-те години на миналия век като разработка на учени от НАСА. На американския пазар продажбите на матраци от мемори пяна започват през 90-те години на миналия век. Благодарение на специалната клетъчна структура материалът „запомня“ извивките на човешкото тяло под въздействието на топлина и натиск и се приспособява към формата на тялото.

Предимства

  • Не оказва натиск върху тялото. Мемори пяната не оказва никакъв натиск обратно към тялото. Това води до по-добро кръвообращение, по-малко натоварване на ставите и меките тъкани, раменете и бедрата. Всичко това дава възможност за по-малко движения и липса на събуждане по време на сън.
  • По-дълъг експлоатационен живот. Ако мемори пяната е изработена от качествен материал, матракът може да ви служи дълги години. Въпреки това много производители все още препоръчват да сменяте матрака си на всеки 8 години.
  • Не предава движенията на партньора ви. Ако партньорът ви се движи по време на сън, това няма да наруши съня ви.

Недостатъци

  • Висока цена
  • Някои хора смятат, че е твърде горещо да се спи на тези матраци, тъй като тялото и материалът на матрака прилепват плътно един към друг.
  • Необходими са няколко минути, за да се оформи матракът. Ако се движите много по време на сън, може да се чувствате неудобно, защото матракът ще трябва да се адаптира към вас всеки път.

Повече за матраците с мемори пяна можете да научите на Матрак с мемори пяна - плюсове и минуси - DNES.BG

Матраци с пружини

Класическите пружинни матраци възникват в началото на 20 век и са едни от най-разпространените модели и днес. Пружинните матраци имат метални пружини в основата си и слой пълнеж върху пружинния блок. Технологиите с пружини биват два вида, Бонел (зависими пружини) и Pocket Spring (независими пружини). Матраците с независим пружинен блок са ново поколение пружинни матраци, те имат по-добри ортопедични свойства.

Предимства

  • Ниска цена на матраците със зависим пружинен блок
  • Матракът не се нуждае от време, за да "запомни" извивките на тялото ви
  • Добра вентилация благодарение на пружините вътре

Недостатъци

  • Пружините оказват своеобразен обратен натиск върху тялото, който може да влоши кръвообращението или да доведе до болки в гърба. Това обикновено се отнася за хора, които вече имат здравословни проблеми. Важи за Бонел пружините.
  • Пружините се износват по-бързо, тъй като поемат тежестта на тялото и оказват натиск обратно върху тялото. Пружинният матрак трябва да се обръща, така че пружините да се износват равномерно.
  • Ефект на вълна или хамак при моделите с независими пружини (бонел). Матраците с независими пружини нямат този проблем и не се усещат движенията на партньора.

Повече за Pocket Spring матраците можете да научите от Какво е Покет Спринг Матрак? | Az-jenata.bg

Както пружинните матраци, така и матраците от мемори пяна имат предимства и недостатъци. Един здрав човек ще се чувства добре и с двата вида матраци; трябва да изберете този, който е по-удобен. Ако имате специални изисквания към леглото поради здравословни проблеми, трябва да се консултирате със специалист.

Ако вече сте решили какъв да бъде новият Ви матрак, можете да го поръчате бързо и лесно в онлайн магазин за матраци Моят Матрак.

Последна актуализация: 16:09 | 02.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още
Финанси виж още