IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай насърчи резултатите на Starbucks

Компанията потвърди годишната си прогноза

13:00 | 03.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Starbucks отчете тримесечни приходи и печалба, които надминаха очакванията на анализаторите, подкрепени от по-високите от прогнозираното международни продажби, пише CNBC.

В Китай, вторият по големина пазар на компанията, Starbucks е записала ръст на приходите от продажби в обектите ѝ, отворени от поне година, за първи път от третото фискално тримесечие на компанията за 2021 г., след като клиентите се завърнаха в кафенетата ѝ с падането на политиката за нулев Covid.

Въпреки това цената на акциите ѝ се понижи по време на следборсовата търговия във вторник, след като директорите потвърдиха прогнозата за цялата фискална година.

Веригата кафенета отчете 908,3 млн. долара нетна печалба за фискалното второ тримесечие, или 79 цента на акция, от 674,5 млн. долара, или 58 цента на акция, година по-рано.

Като се изключат някои елементи, Starbucks е спечелила по 74 цента на акция.

Нетните приходи от продажби са се увеличили с 14,2% до 8,72 млрд. долара. Приходите от продажби в обектите, отворени от минимум година, са нараснали с 11 на сто през тримесечието, надминавайки очакванията на StreetAccount за 7,1%. Както американският, така и международните пазари са надхвърлили очакванията с представянето си.

„Това е забележително на всяко ниво, но най-вече предвид, но конкретно предвид сезонния натиск, който обикновено изпитваме през [второто тримесечие]“, коментира главният финансов директор Рейчъл Руджери.

Приходите от продажби в търговските обекти на Starbucks в САЩ, отворени от поне година, са скочили с 12%, докато трафикът в тях е нараснал с 6%. Някои компании с ресторанти като собственика на Outback Steakhouse – Bloomin’ Brands, отчетоха намаляване на трафика, докато клиентите се отдръпват от храненето навън. Starbucks обаче се присъединява към играчи като McDonald’s и Chipotle Mexican Gril, които се радват на ръст на трафика.

Компанията заяви, че програмата ѝ за лоялност в САЩ се е разраснала с 15% спрямо година по-рано до 30,8 млн. души през тримесечието, завършило на 2 април.

Отвъд САЩ, веригата кафенета е постигнала 7% увеличение на приходите от продажби в обектите, отворени от минимум 12 месеца.

В Китай тази метрика е нараснала с 3%. Председателят на китайския бизнес на Starbucks Белинда Уон коментира, че бизнесът е записал 30% ръст на приходите от продажби през март, а тази инерция продължава и през третото фискално тримесечие.

„Много сме насърчени от сигналите, които виждаме, но минаваме през много неща“, коментира Руджери.

През миналото тримесечие тогавашният главен изпълнителен директор Хауард Шулц заяви, че компанията очаква бизнесът в Китай да се възстанови през втората половина на фискалната 2023 г.

Starbucks потвърди прогнозата за фискалната си година, като очаква ръст от 10 до 12 процента, а коригираната ѝ печалба на акция да се увеличи с 15-20%.

Starbucks е отворила 464 нетни нови ресторанти през последното тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:59 | 03.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още