IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Осемцифрена сума е нужна за присъединяване към най-богатия 1% от населението на Монако

500-те най-богати хора в света са прибавили почти 600 млрд. долара към комбинираното си богатство тази година

20:48 | 17.05.23 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Ако искате да се присъедините към най-богатия 1% от населението на Монако, трябва да имате осемцифрено състояние, или поне 12,4 млн. долара, показва изследване на консултантската компания Knight Frank. В Монако живеят милиардери като британския индустриалец Джим Ратклиф и президента на Walgreens Boots Alliance Стефано Песина, като те обичайно не плащат данъци върху доходите и върху капиталовата печалба.

Швейцария и Австралия са на следващите две места по най-висока входна точка за най-богатия 1% от населението – за тях се изискват съответно 6,6 млн. долара и 5,5 млн. долара, сочат публикувани в сряда данни, включени в Доклада за богатството на консултантската компания. В САЩ 5,1 млн. долара са достатъчни за преминаване на прага.

Данните показват как пандемията и нарастващите разходи за живот разширяват пропастта между богати и бедни страни. Входната точка за най-богатите хора в Монако е с над 200 пъти по-голяма в сравнение с 57 хил. долара, нужни за присъединяване към най-богатия 1% от населението във Филипините, които са на едно от последните места сред включените 25 локации в изследването на Knight Frank.

Домакинствата с по-ниски доходи в света усещат бремето на инфлацията, която ги принуждава да харчат далеч по-голям дял от доходите си за храна и жилища, счита Световната банка. В същото време 500-те най-богати хора в света са прибавили почти 600 млрд. долара към комбинираното си богатство тази година, сочи индексът на милиардерите на Bloomberg. Основателят на Meta Platforms Марк Зукърбърг е спечелил най-много.

„Нарастващото неравенство в света може да привлече по-голямо внимание към тази група, особено в светлината на по-високите данъци върху активи и дори въглеродни емисии“, коментира Флора Харли, партньор в екипа от анализатори на Knight Frank.

Глобалният брой на ултрабогатите хора е намалял с 3,8% през 2022 г. до около 580 хил., след като нарасна предишната година. Въпреки това страните от Близкия изток, включително Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия, са отчели ръст миналата година с повишаването на цените на енергията, отбелязва Knight Frank.

„Неотдавнашният спад ще се окаже краткотраен, докато се приспособяваме към нова икономическа среда“, коментира Лиам Бейли, глобален ръководител на отдела за анализи в консултантската компания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:28 | 17.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
cyclop
преди 10 месеца
Едноръчно ми стигна да го транспонирам в съседния джеб. "пропастта между богати и бедни страни. Входната точка за най-богатите хора в Монако е с над 200 пъти по-голяма в сравнение с 57 хил. долара, нужни за присъединяване към най-богатия 1% от населението във Филипините" Ся реалният въпрос е колко по-добре се живее с 200 пъти повече пари в Монагото спрямо Филипините, ама на кого му пука за реалности, като можем да се лъжем със статистиката. Наздраве за Б. Г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още