IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южна Европа очаква рекорден туристически сезон това лято, но не всички са доволни

Туристическият сезон в Италия започна с рекорден брой посетители на Великден, а Гърция и Испания също са сред водещите туристически дестинации в региона

13:27 | 04.07.23 г.
Снимка: Andrea Merola/Bloomberg
Снимка: Andrea Merola/Bloomberg

Служителка крещи на италиански, английски и френски срещу групи туристи на малка гара. Нервни жестове, яркожълта жилетка и висок глас ѝ помагат да изпъкне на оживения перон, пише Wall Street Journal.

Тълпи от хора с раници и бутилки с вода едва се разминават, някои се насочват към заминаващ влак, други – за изхода и към удивителна гледка на морето и скалите, която превръща селата в Чинкуе Тере в притегателен център за туристи от цял свят.

Пред магазините за храна около гарата се образуват опашки. Табели обявяват, че всички чадъри и шезлонги на платения плаж по крайбрежието на Монтеросо са заети. Тесни улички са препълнени с туристи, които похапват сладолед или пият студен чай.

„Туризмът е необходим, той е почти всичко, което имаме тук, но е твърде много“, казва Анжела Коста, дългогодишен жител на Чинкуе Тере.

Туристическият сезон в Италия започна с рекорден брой посетители на Великден. В Чинкуе Тере задръстванията са били толкова тежки, че местните ръководители въвели еднопосочно движение по известните планински маршрути в областта в най-натоварените дни. Положението се повторило в много от уикендите през май и юни.

„По Великден беше лудница, а сега отново е натоварено“, коментира Давид Чефалиело, който работи в кафе в Корниля, друго от петте села в Чинкуе Тере. „Все още не сме достигнали нивата преди COVID, но подозирам, че това ще се промени след няколко седмици“, допълва той.

Милиони европейци и американци поемат на т. нар. отмъстителен туризъм, наваксвайки загубеното време от годините на пандемията между 2020 и 2022 г. Милиони китайски туристи се очаква да посетят Европа това лято и есен, след като Китай отмени ограниченията за пътуване.

Италия вероятно ще надмине рекордния брой туристи и нощувки от 2019 г., преди COVID, сочат прогнози на компанията за пазарни проучвания Demoskopika. Броят на туристите между юни и септември се очаква да е с 3,7% по-голям спрямо същия период на 2019 г. и с 30% над нивото преди десет години. Италианското министерство на туризма съобщи още, че очаква рекордна година, същите са прогнозите на испанските и гръцките власти.

Всички тези посетители дават добре дошла подкрепа на икономиките на Южна Европа, които зависят силно от туризма. В Италия над 10% от икономиката е свързана с пътувания и туризъм спрямо 15% в Испания и 19% в Гърция, сочат данни на Световния съвет по пътувания и туризъм. Във Франция и САЩ нивото е около 9%.

Но местните жители все повече се питат още колко могат да поемат Чинкуе Тере, Барселона и Атина. Нарасналото недоволство на някои места кара местните власти да работят за ограничаване на ордите от туристи.

В Портофино, градче на италианската Ривиера, полицията глобява хората, които блокират пешеходния трафик, за да си правят селфита.

През 2024 г. Венеция планира да въведе входна такса за града в най-натоварените дни от годината, съобщи кметството.

В Барселона местните жители окачат знаци с надпис „туристите са терористи“, а в Атина местни жители се оплакват, че разпространението на имотите под наем в Airbnb повишава наемите и изтласква гърците от центъра на града.

През май около 10 хил. имота за краткосрочен наем са били налични в Атина, почти с една четвърт повече спрямо май 2018 г., сочат данни на компанията AirDNA. Търсенето на краткосрочни наеми в Гърция е нараснало с 62% през май спрямо същия месец на миналата година, допълни компанията.

Област Алто Адидже в италианските Алпи въведе таван на броя на наличните легла за туристи в частни имоти в усилията си за борба с широкото разпространение на краткосрочните наеми.

Тълпите не се ограничават само до Средиземноморието. На брега на Нормандия в Северна Франция властите връщат хората от остров Мон Сен-Мишел. Лувърът в Париж въведе дневен лимит на броя на посетителите.

Френското правителство планира рекламна кампания за насърчаване на хората да пътуват по различно време от годината и да обмислят не толкова известни дестинации.

Притокът от туристи към Франция остана стабилен дори когато страната беше разкъсвана от протести, включително в месеците на демонстрации заради решението на президента Еманюел Макрон да повиши пенсионната възраст. Сега страната е обхваната от безредици след убийството на младеж от полицай.

Луксозните хотели в Европа се възползват от бума, но много от тях търсят нови начини да запазят задоволството на платежоспособни клиенти въпреки масите от туристи.

„Винаги търсим нещо, което можем да предложим, за да предотвратим тълпите, като планински маршрути, които не са толкова известни, пътуване с частен кораб до Капри или обиколка с дегустация на вино“, казва Пиетро Монти, ръководител на маркетинговия отдел на петзвездния Hotel Mediterraneo близо до бреговете на Амалфи, където стаите струват средно около 1200 долара на нощувка. „Но в разгара на сезона, особено в рекордна година като тази, някои струпвания на хора са неизбежни“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:27 | 04.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още