IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гражданите стават новите дизайнери на еврото

ЕЦБ стартира проучване, в което жителите на еврозоната ще могат да избират темата на новите банкноти

15:12 | 10.07.23 г.
Ивета Томева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Гражданите на държавите членки в еврозоната ще имат възможността да помогнат при избора на тема за първата голяма промяна в облика на банкнотите на блока от въвеждането им преди повече от две десетилетия, съобщава Bloomberg.

Проучване на Европейската централна банка (ЕЦБ), което започва от днес, понеделник, и ще продължи до август, позволява на участниците да избират между седем подбрани теми - от реки и птици до култура и ценности.

„Искаме европейците да се чувстват свързани с дизайна на евробанкнотите, затова те ще участват активно в избора на новата тема“, заяви председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард в изявление.

Въпросът за дизайна на банкнотите е чувствителен в 20-те държави от еврозоната. Понастоящем банкнотите включват изкуствено генерирани изображения на порти и мостове, като се избягват специфичните национални символи или забележителности. Продължителният процес на цялостно обновяване на валутата, който също така ще подобри нейните характеристики за сигурност, беше обявен през 2021 г.

Представителите на ЕЦБ ще изберат новата тема на базата на обществените отзиви до 2024 г., след което ще се проведе конкурс за дизайн. Окончателното решение за новия облик на банкнотите се очаква през 2026 г.

Регулаторът също е в процес на разработване на цифрово евро, което представя като частична алтернатива на парите в брой. Изправени пред опасенията на гражданите, привърженици на кеша, централните банкери многократно подчертават, че дигиталната валута не е замислена с цел да замени изцяло традиционните пари.

"Работим върху нова серия високотехнологични банкноти с оглед предотвратяване на фалшифицирането и намаляване на неблагоприятното въздействие върху околната среда", коментира членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ Фабио Панета. „Държим на парите в брой и гарантираме, че плащането с публични средства винаги ще бъде опция“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:12 | 10.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още