IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Амстердам се разделя с круизните кораби

Целта на властите е да контролират по-добре туризма и замърсяването

17:58 | 21.07.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Амстердам гласува забрана на круизните кораби в опит да намали притока на туристи и да намали замърсяването от големите кораби, пише Bloomberg.

Властите в нидерландската столица гласуваха да ограничат свръхголемите кораби да не акостират в града, като целта е да се затвори централният терминал за круизни кораби, посочва говорител на общината. Графикът и подробностите за изпълнението ще бъдат оформени след консултации с различните заинтересовани страни, допълва той.

„Замърсяващите круизи не съответстват на амбициите за устойчивост на Амстердам“, коментира Илана Рудеркерк, местен лидер на социано прогресивната партия D66, която представи предложението. „Круизните кораби в центъра на града също така не се вписват в задачата за борба с масовия туризъм“.

Амстердам е едно от най-големите круизни пристанища в Европа, което приема стотици огромни кораби и около 700 хил. круизни пътници всяка година. Страната разполага и с други круизни терминали в Ротердам и Аймауден.

Решението е взето на фона на по-мащабните действия срещу наплива от туристи и последиците от тях в Амстердам – град, известен с квартала с червените фенери и местата, на които се продава марихуана. Кметът Хемке Халсема оглавява кампанията за намаляване на посетителите.

Амстердам привлича повече от 1 млн. туристи средно всеки месец, което е повече от населението от над 800 хил. души. Халсема е решена да промени икономическия баланс между жители и туристи и да преосмисли имиджа на Амстердам като магнит за почиващите, търсещи секс и наркотици.

По-рано тази година градският съвет забрани пушенето на марихуана на открито в квартала на червените фенери. През март местните власти също така започнаха онлайн кампания „Стойте далеч“, насочена към младите британци, която цели да ограничи броя на шумните посетители в града.

През 2021 г. италианското правителство въведе мерки за забрана на големи круизни кораби в историческата лагуна на Венеция, за да защити мястото от масовия туризъм.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:00 | 21.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още