IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търг с предмети на Фреди Меркюри разби всички очаквания, събирайки 50 млн. долара

В рамките на една седмица Sotheby’s продаде на търг повече от 30 хил. предмета, които са принадлежали на поп иконата

12:40 | 14.09.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Търг на предмети, които са били собственост на фронтмена на Queen Фреди Меркюри, събра 39,9 млн. паунда (50,4 млн. долара), значително надвишавайки първоначалната оценка от 7,6 млн. до 11,3 млн. паунда на аукционната къща Sotheby’s в Лондон.

В рамките на една седмица Sotheby’s продаде на търг повече от 30 хил. предмета, които са принадлежали на поп иконата и впоследствие завещани на неговата дългогодишна приятелка Мери Остин, съобщава Bloomberg. Прогнозите за постъпленията от общо шестте аукциона вече бяха разбити още преди края на шумната аукционна вечер, посетена от богати суперфенове, носещи домашно изработени костюми в знак на почит към певеца. Говорител на Sotheby’s заяви, че това е най-високата сума, събирана някога от продажби на предмети на знаменитости.

Огромният успех на продажбата потвърждава, че интересът към живота и музиката на Меркюри – и желанието да се харчат големи суми за закупуване на негови предмети – остава силен въпреки забавящата се световна икономика. Рекордните 140 хил. души се наредиха на опашка, за да посетят централата на Sotheby’s в Лондон преди търга, за да видят изложба на много от артикулите – от гащеризони с пайети до нотни листове.

„Не мисля, че хората гледат на тези неща по начина, по който биха гледали на изискан ръчен часовник – те ги разглеждат заради това кой ги е притежавал“, каза Дейвид Макдоналд, старши специалист на Sotheby's и ръководител на продажбите за единични клиенти, който ръководи търга от самото му начало.

„Дори когато времената са трудни, остава това почти удоволствие от това да се свържеш с някой като Фреди Меркюри, който беше изцяло отдаден на изпълненията си“, продължава той и допълва: „Този отклик надхвърля каквото и да се случва на пазара“.

Един от най-малките артикули в колекцията – гребен на Tiffany & Co., използван от Меркюри, за да укротява запазената си марка мустаци, и с дължина под 8 см – беше продаден за 152 400 паунда, което е над 250 пъти повече от първоначалната оценка. Силно зацапана чанта за през рамо на Adidas, която като нова е била кремава на цвят, надхвърли оценката си от 150 паунда и бе продадена за 10 800 паунда.

„Когато става дума за по-ежедневни предмети, насоката към екипа беше да ги оцени на пазарна стойност, защото не можете да предвидите нечия любов към тях – не можете да оцените любовта“, казва Макдоналд за скромните прогнозни цени.

В един момент търгът надхвърли всички очаквания – колекцията на Меркюри от аукционните каталози на Sotheby's и Christie's от 1991 г. (годината на смъртта му) беше продадена за над 42 пъти пъти повече от оценката си и достигна 12 700 паунда. Други елементи се доближиха до очакванията. Чернова на ръкопис с автограф и пояснение за хита на Queen Bohemian Rhapsody от 1974 г. беше продадена за 1,4 млн. паунда, близо до горния край от 1,2 млн. паунда в първоначалната оценка.

Няколко артикула обаче не достигнаха предвидената цена на търга въпреки безспорното им значение за Меркюри. Пианото, на което той композира Bohemian Rhapsody – и множество други хитове – в крайна сметка бе продадено за 1,74 млн. паунда, под очаквания диапазон от 2 до 3 млн. паунда. Същото се случи и с картина на Ойген фон Блаас, която беше продадена малко под долната граница на оценката си за сумата от 69 850 паунда.

Част от десетките милиони лири, събрани на търга, ще отидат в Mercury Phoenix Trust и Elton John AIDS Foundation, а останалите ще получи Остин.

„Това е лудост и тези моменти в света на аукционите са толкова редки – такива продажби се случват почти веднъж на поколение и не мога да си представя кога ще е следващата“, коментира Макдоналд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:41 | 14.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още