IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пианото и ръкописи на Фреди Меркюри отиват на търг в Лондон

Най-скъпият предмет е именно роялът, на който изпълнителят пише "Бохемска рапсодия"

09:29 | 04.08.23 г.
Снимка: Tim P. Whitby/Getty Images for Sotheby's
Снимка: Tim P. Whitby/Getty Images for Sotheby's

Феновете на Фреди Меркюри може да се чудят дали е това истинския живот, или просто фантазия, когато влязат в почти пълно копие на дома му в Лондон, където хиляди предмети, собственост на покойния фронтмен на Queen, ще бъдат изложени от петък (4 август), пише Ройтерс.

За редките предмети, включително написани на ръка текстове на песни, изкуство и колекционерски предмети от дома на Меркюри в Лондон – Garden Lodge, се грижи неговата близка приятелка Мери Остин след смъртта на изпълнителя през 1991 г.

Те ще бъдат изложени публично за пръв път в дълга месец изложба в Sotheby’s, като след това предметите ще бъдат предложени на търг през септември. Цените варират от 40 паунда до милиони.

„Замислихме галерийните ни пространства да дадат усещане за това какво е било да живееш с Фреди у дома“, казва Дейвид Макдоналд, ръководител на продажбите от собственик в лондския офис на Sotheby’s.

“Ако той влезе, веднага щеше да разпознае някои от пространствата, които създадохме“, казва Макдоналд.

В основата на търга е скъпоценното черно пиано Yamaha на Меркюри, оценявано на 2-3 млн. паунда, върху което той композира емблематичната песен "Бохемска рапсодия" през 1975 г.

„То е продължение на самия него, инструмента му на креативност“, казва Остин за рояла. „Той никога не е пушил на пианото и не е слагал чаши отгоре и гарантира, че никой друг не би го направил. Пианото винаги е било чисто“.

Други предмети за продажба варират от короната и царственото наметало на Меркюри, което носи във финала на песента God Save the Queen по време на последното търне на изпълнителя с Queen през 1986 г., оценявано на 60-80 хил. паунда, до сребърен гребен за мустаци на Tiffany & Co (400-600 паунда).

Ръкописните работни текстове за парчето We Are The Champions се оценяват на 200-300 хил. паунда, докато тези за Killer Queen са на цена от 50-70 хил. паунда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:30 | 04.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още