IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на употребявани часовници Rolex продължават да спадат и през септември

По-евтините модели и брандове като Cartier и Omega се справят сравнително по-добре

19:35 | 03.10.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на употребявани часовници Rolex са продължили да спадат на вторичния пазар миналия месец, а по-евтините модели и брандове като Cartier и Omega се справят сравнително по-добре, съобщава Bloomberg.

Индекс на часовниците Rolex е спаднал с 2,2% през септември, показват пазарните цени, следени от индекса на Bloomberg Subdial Watch Index. Индекс на 100 по-евтини часовници на луксозни марки, обикновено на цени под 7500 паунда (9120 долара), се е понижил с 0,8% през същия период.

Резултатите показват, че колекционерите и ентусиастите все още са предпазливи към изкупуването на най-нашумелите модели от водещите швейцарски марки след скока на цените през 2021 и 2022 г. Цените на Rolex, Patek и други топ употребявани модели скочиха до рекорди на вторичния пазар по време на пандемията само за да се понижат рязко в началото на април 2022 г. на фона на по-високите лихви и срива на много криптовалути.

Часовниците Cartier, включително модели като Tank и Santos, са най-добре представящият се индекс на марка, спадайки с 0,4%. Индексът на моделите Omega, включително Speedmaster Moonwatch, бележи понижение от 1,2%. Индексът на моделите на Tudor, по-евтината дъщерна марка на Rolex, намалява с 1,8%.

През предходните шест месеца по-евтините часовници надминаха общия пазар, както и индексите на Rolex и Patek Philippe.

Индексът на Bloomberg Subdial Watch, който включва група от 50-те най-търгувани часовници по стойност от Rolex, Patek Philippe и Audemars Piguet, е спаднал с около 5% за шест месеца, докато индексът Entry-Level 100 се е понижил само с 0,7% през същия период.

Индексът на Cartier, който включва много модели на цени под 7500 лири, се представя най-добре, повишавайки се с 2% за шест месеца.

Изключение от тенденцията, която по-евтините часовници изпреварват скъпите, е дъщерната марка на Rolex Tudor, чиито базови часовници са поевтинели с 4,8% за шест месеца, показват данните на Subdial.

Все пак по-голямата част от часовниците в Bloomberg Subdial Watch Index от Patek, AP и Rolex продължават да достигат цени на вторичния пазар над обявената цена на дребно.

Повечето модели с начална цена, от Breitling до Cartier и Omega, са склонни да се търгуват на нива под техните цени на дребно на вторичния пазар.

Индексът на Bloomberg Subdial Watch е спаднал с 12% за една година, а индексът Entry Level 100 е нараснал с 1,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:53 | 04.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още