IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ню Йорк е най-добрият град за живеене в света за 2024 г.

Сред факторите в класацията на Time Out са заведенията за хранене, архитектурата и културните събития

23:00 | 24.01.24 г.
Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg
Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg

Този град е основен герой във всичките ви любими телевизионни сериали и филми, вдъхновението зад безброй песни и картини и една от най-известните дестинации в света.

Може би затова не е чудно, че медийната компания Time Out избра Ню Йорк за най-добрия град за 2024 г., пише CNN.

Time Out е осъществила допитване сред около 20 хил. жители на градове в цял свят наред с мрежата си от глобални автори и редктори, за да състави класацията си на най-добрите градове в света.

Сред факторите, които са взети под внимание, са заведенията за хранене в градовете, архитектурата и културните събития.

Целта на Time Out била да даде „вдъхновение за пътуване“, а също и „глобална картина на живота в града“.

Многобрийните музеи и оживена театрална сцена в Ню Йорк са една от причините градът да оглавява класацията. Глобалната му репутация също е изиграла роля и Ню Йорк е избран за мястото, където жителите на други големи градове в света най-много искат да се преместят.

Номер две в класацията на Time Out е Кейп Таун в Южна Африка, който „всеки един участник в допитването“ е определил като „красив“, несъмнено благодарение на зашеметяващата му комбинация от море, градски пейзажи и забележителни планини.

Time Out изтъква конкретно културните предложения в Кейп Таун – от късни вечерни посещения на музеи през летните месеци до драматичните и комедийни постановки в „Театъра на залива“, както и новооткрития Time Out Market Cape Town.

Кейти Скот, която израснала в Кейп Таун, а сега живее във Франция, казва пред CNN, че го смята за „може би най-непринудения крайбрежен град в света“ и изтъква възможностите за разходка сред природата, както и „първокласните ресторанти, живописни винарни и лъскави нощни заведения“.

Скот обаче отбелязва също, че „тези неща не са достъпни за мнозинството граждани“. „Южна Африка може да празнува 30 години демокрация, но неравенството в градове като Кейп Таун е по-стряскащо от всякога“, допълва тя.

В топ пет на най-добрите градове в света през 2024 г. на Time Out попадат още Берлин благодарение на оживените му нощни заведения, Лондон заради „легендарните“ му кръчми и безплатни музеи и галерии и Мадрид, който е определен като „изключителен“ за хранене и питие.

В десетката попадат още Мексико Сити, Ливърпул, Токио, Рим и Порто. Последният е определен от участниците в допитването на Time Out като прекрасен град за „романтика“.

Главният редактор на Time Out Грейс Биърд отбелязва в съобщение, че общото между всички градове в класацията е техният „силен общностен дух и неоспорима енергия“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:29 | 24.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още