IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е на 81-во място по щастие в света, скандинавските страни отново са на върха

САЩ изпадат от топ 20 за първи път от създаването на световния индекс на щастието през 2012 г.

07:53 | 20.03.24 г.
Снимка: Pixabay.com
Снимка: Pixabay.com

България е на 81-во място по щастие в света, като подобрява с четири позиции представянето си спрямо миналата година в изследването на Мрежата на ООН за решения за устойчиво развитие, което обхваща 143 страни. Класирането обаче все пак означава, че българите са сред най-нещастните европейци - от страните в Европа след България са само Северна Македония (84-о място), Албания (87-о), Турция (98-о) и Украйна (105-о).

Заради растящото нещастие сред по-младите хора САЩ и някои големи западноевропейски страни отстъпват в световния индекс на щастието, а скандинавските страни запазват водещите си позиции, пише Ройтерс.

Ежегодният Доклад за щастието в света, публикуван за първи път през 2012 г., за да подкрепи целите на ООН за устойчиво развитие, се основава на данни от американската компания за пазарни проучвания Gallup, анализирани от световен екип, който сега е ръководен от Оксфордския университет.

Хора от 143 страни и територии са били помолени да оценят живота си по скала от нула до десет, като десет е възможно най-добрият живот. Резултатите от последните три години са осреднени за целите на класацията.

Финландия остава на първо място със средна оценка от 7,7 точки, следвана от Дания, Исландия и Швеция, а Афганистан и Ливан са на последните две места с оценка от съответно 1,7 точки и 2,7 точки.

В по-широк план класацията е свързана донякъде с просперитета на страните, но други фактори като продължителност на живота, социални връзки, лична свобода и корупция също влияят върху оценките на отделните хора.

САЩ изпадат от топ 20 за първи път, като заемат 23-о място спрямо 15-о миналата година заради големия спад в усещането за благосъстояние на американците на възраст под 30 години, сочи докладът.

Макар че световна класация на щастието на хора от 60 години нагоре би поставила САЩ на 10-о място, само оценките на хората под 30 години изпраща страната едва на 62-а позиция.

Резултатите противоречат на повечето предишни изследвания за благосъстоянието, според които щастието е най-голямо в детството и в началото на юношеството, след което намалява до най-ниското си ниво на средна възраст и отново расте около възрастта за пенсиониране.

„Младежите, особено в Северна Америка, преминават през криза на средната възраст днес“, коментира Ян-Емануел Де Нев, преподавател по икономика от Оксфордския университет и един от редакторите на доклада.

Хората от поколението Y (родените между 1980 и 2000 г. – бел. ред.) и по-младите възрастови групи в Северна Америка е значително по-вероятно от по-възрастните групи да съобщават за самота.

Но Де Нев казва, че редица фактори вероятно понижават щастието на младите хора, включително засилена поляризация по проблеми от обществено значение, отрицателни аспекти на социалните мрежи и икономическо неравенство, заради което за младите хора е по-трудно да си позволят собствено жилище, отколкото преди.

Макар че явлението е най-силно изразено в САЩ, възрастовата разлика в благосъстоянието е широка и в Канада и Япония и в по-малка степен във Франция, Германия и Великобритания, които също отстъпват в класацията тази година.

За сметка на това много от страните с най-голямо подобряване в благосъстоянието са бивши комунистически страни в Централна и Източна Европа. Там, за разлика от по-богатите държави, младите хора съобщават за значително по-добро качество на живота от по-възрастните, което често е еднакво или по-добро от това в Западна Европа.

„Словения, Чехия и Литва се придвижват в топ 20 и това се дължи изцяло на младите им хора“, казва Де Нев.

Разликата се вижда и в България - ако се вземат отговорите само на най-младите хора, страната ни би била на 40-о място, но с отговорите само на най-възрастните тя отива чак на 90-о.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:29 | 20.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още