IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поръчките на Just Eat остават слаби

Компанията отчете 6% спад на поръчките за първото тримесечие

16:15 | 17.04.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на акциите на Just Eat Takeaway се понижи, след като компанията съобщи, че поръчките са спаднали през първото тримесечие и с това сигнализира за продължаващото слабо търсене на доставки на храна, пише Bloomberg.

Базираната в Амстердам фирма заяви, че общите ѝ поръчки са спаднали с 6% до 214,2 млн. евро през периода, което е под средната прогноза на анализаторите, анкетирани от Bloomberg. В резултат на новината стойността на книжата на Just Eat отстъпи с 6 на сто.

Компаниите за доставка на храна преживяха бум по време на пандемията, когато клиентите стояха затворени у дома. Оттогава обаче фирмите се борят да съживят растежа на поръчките и да подобрят рентабилността си. Just Eat разширява своите предложения за доставка в секторите за хранителни продукти, здраве и красота чрез партньорства с компании като Lush Cosmetics, J Sainsbury и Asda.

Днес Just Eat заяви, че все още проучва възможността за частична или пълна продажба на американското си подразделение GrubHub, което придоби за 7,3 млрд. долара през 2021 г.

Главният изпълнителен директор Итсе Гроен приписа забавянето на процеса по продажба на натиска върху пазарната капитализация на компаниите за доставки на храна. Таванът на сумата, която компаниите за доставка на храна могат да таксуват ресторантите, въведен от Ню Йорк, остава пречка пред продажбите и рентабилността на звеното.

В разговор с репортери лидерът на компанията заяви, че по-високите лихвени проценти също са допринесли за трудностите в процеса на продажба, но той вижда завръщане на инерцията. „Това е видимо в Европа, но пазарите в САЩ всъщност са доста положителни, особено що се касае до електронната търговия“, коментира още той.

Just Eat запази непроменена прогнозата си за цялата година. Общата стойност на поръчките, направени в платформата на Just Eat през първото тримесечие, е спаднала до 6,55 млрд. евро, докато година по-рано беше 6,67 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:15 | 17.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още