IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

IoT на електрическа скорост за по-устойчиви градове

А1 прилага възможностите на IoT технологиите в създаването на цялостно решение за използване на електрически велосипеди под наем A1 Eco Ride

08:16 | 11.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: А1
Снимка: А1

Дизайнът на първите използвани на практика велосипеди е сътворен в края на 19-и век в днешна Германия. Тогава създателят на прототипа Барон Карл фон Дрез изминава разстояние от 13 километра за по-малко от час.

Над 200 години по-късно откритието му претърпява бурна еволюция, включително електрическа, и привлича още повече потребители. Благодарение на дигиталните технологии използването на електрически колелета в градски условия осигурява бързо и удобно придвижване, не замърсява въздуха, дава добър стимул за повече двигателна активност в ежедневието.

Нещо повече – наличието на добра велосипедна мрежа и инфраструктура в градовете ги превръща в по-желани дестинации за туристите, които искат да видят, докоснат, вкусят и преживеят всяко ново място в собствения си ритъм.

Това е причината А1 да приложи възможностите на IoT технологиите в създаването на цялостно решение за използване на електрически велосипеди под наем A1 Eco Ride.

Оглавяваща класацията Digitalk 101 като най-голямата ICT компания у нас и най-голям системен интегратор, А1 разполага с мащабни екипи от инженери и непрекъснато въвежда иновативни възможности за повишаване на ефективността на корпорациите и публичните институции. Чрез предлагането на цялостно решение за велосипеди под наем, А1 помага на общините в България да се справят с няколко предизвикателства едновременно.

По-чист въздух

Щадящото отношение към околната среда е сред „горещите“ теми от години. По данни на McKinsey то е сред отличителните характеристики на навлизащото в активна възраст Поколение Z* (родените между 1996 и 2010 г.).

Загрижеността за чистотата на въздуха се потвърждава и от доклад на Световния икономически форум в Давос за 2024 г.**, според който екологичните рискове съставляват половината от всички в челната десетка за следващите няколко години. Затова цялостното решение, разработено от А1, което помага за повишаване на градската мобилност по екосъобразен начин, отговаря на едно от най-належащите предизвикателства пред общинските администрации у нас.

Снимка: А1 Снимка: А1

По-лесно използване

Бързото и удобно наемане на електрическо возило чрез мобилно приложение пести време и усилия на гражданите и гостите на града. Апликацията, която екипът от софтуерни инженери на А1 създава, е налична за най-популярните операционни системи iOS и Android. Потребителите лесно могат да намерят свободен велосипед в близост до тях чрез визуализация на картата в приложението. Те могат да резервират, отключват и заключват електрическо колело, както и да заплатят за използване на услугата.

Велосипедите се доставят от А1 и са брандирани с логото на общината. Наемането става чрез сканиране в приложението на QR кода, поставен върху съответния велосипед. За целта потребителят трябва да се регистрира в апликацията чрез въвеждане на номер на дебитна или кредитна карта, с която ще се извършва плащането на таксата към общината.

Цената, дължима за тази услуга, е указана в приложението, а след използване, потребителят получава фискален бон на посочения при регистрацията имейл. Във всеки велосипед има вградено проследяващо устройство с GPS, което позволява неговото локализиране и проследяване. Решението A1 Eco Ride включва единната платформа за управление на велосипедите и зоните.

Единна платформа

В платформата, в която се събират данните за броя на използваните велосипеди и местоположението им, представителите на общината получават информация в реално време. Така те могат да съдействат на потребителите при необходимост. В административния модул на платформата могат да проследяват и контролират всички дейности, както и да управляват тарифите за наем и историята на плащанията. Платформата дава видимост за статуса на всяка трансакция в реално време.

Благодарение на интерактивен дашборд, общинските служители разполагат със справки и информация. Данните включват общия брой на потребителите и времетраенето на използване, както и максимална натовареност според деня от седмицата и часовия пояс в рамките на деня.

Снимка: А1 Снимка: А1

Ползи за общините

Положителният имиджов ефект за общините от използването на иновативни интелигентни решения от Интернет на нещата е само част от преимуществата. Допълнителните приходи от използването на велосипедите също не са за пренебрегване. Внедряването на екологично чист начин за придвижване в населените места носи и много други ползи.

Хората днес са все по-загрижени за опазването на околната среда и фактът, че общинската администрация въвежда улеснения, с които се намаляват вредните емисии от използване на моторни превозни средства, е в услуга на обществото. Грижата за здравето и активният начин на живот са все по-важни за модерните хора в градовете, затова общините, които предоставят такива улеснения, със сигурност помагат за модерния начин на живот с грижа към природата.

Решението A1 Eco Ride е крачка напред за публичните власти по пътя към изграждането на условия за устойчива градска мобилност.

* Доклад на McKinsey за Поколението Z

** Global Risks Report 2024, World Economic Forum

Последна актуализация: 08:17 | 11.07.24 г.
Най-четени новини
Още от Lifestyle виж още
Финанси виж още