Шампанизираното вино е на кръстопът, пише колумнистът на Bloomberg Лара Уилямс. И причината не е само заплахата за мита от 200% от американския президент Доналд Тръмп - сериозен проблем, защото САЩ са най-големият пазар за френското шампанско, а и климатичните промени.
За първи път винената индустрия във Франция усети ефектите им през 2003 година. Лятото е сухо и горещо и гроздето узря месец по-рано - през август. Секторът е в паника допреди това не е имало година, в която гроздето да е готово толкова рано, а горещините водят до високи нива на захарта и ниска киселинност, необходима за производството на качествено вино. Експерти в областта Шампан посочват, че гроздето тази година е подходящо за производство на стафиди, но не и на "балончета", визирайки един от продуктите, с които френският регион е познат по света - пенливото вино.
Същото се повтаря и през 2018 година, 2020 година, 2022 година и 2023 година, казва Уилямс. В същото време климатичните промени дават условия за производството на шампанизирани вина в необичайни дестинации - Дания, Япония, Унгария и дори във Великобритания.
Френското шампанско има уникални характеристики - мекотата на мехурчетата, съчетана с богат аромат, разказва още Уилямс след тур във винарни във Франция. Един от винарите тот Шампан разказва, че преди малко повече от 40 години неговите родители са се оженили в началото на септември, били са на меден месец и са се върнали, за да участват в производството на вино от новата реколта.
"Успех", казва той с усмивка на плановете на някоя млада двойка, ако днес реши да се ожени в началото на септември - вече е разгарът на подготовката на виното.
Горещините са голям проблем и при прибирането на гроздето - работа на полето при над 35°С води дори и до смъртни случаи през 2023 година. Но те не са единственото предизвикателство за винения сектор - друг елемент от климатичните промени са и резките застудявания. При по-продължителни топли дни през зимата гроздовите насъждения тръгват да се разлистват, а зимата още не е свършила и може да има рязко застудяване и замръзване на пъпките, което унищожава реколтата.
Подобни кризи е имало преди векове и лозарите са се справяли с тях палейки огньове. Сега има и други (екологични) методи - например пръскайки лозята с вода, но разходите за запазване на гроздето са големи.
Френска винарна пробва да отоплява лозята си с електрически кабели, захранвани от вятърни турбини и соларни панели на покривите на своите сгради. Но по-малките производители не могат да си позволят такива разходи.
Историята на шампанското е дълга и предизвикателна - първоначало винарите в областта Шампан смятат появата на мехурчетата като проблем, който така и не успяват да премахнат. Когато се примиряват с факта, че виното им е газирано, идва следващия проблем - обиковените стъклени бутилки не издържат на напрежението, което се създава и често буквално избухват, заради което преди векове шампанското е наричано и "виното на дявола".
През 1662 година Кралския колеж по физика помага да бъде намерено решението, описвайки процеса по "втора ферментация", при който във Великобритания се добавя захар, за да са акитвират "заспалите" от студеното време дрожди. По-късно британците създават и бутилки от подсилено стъкло, за да ги направят устойчиви на натиска.
От 1936 година насам само вино, произведено от грозде, отгледано в областта Шампан, може да бъде наречено шампанско. Всички останали са "пенливи" или "шампанизирани" вина. Но анализи на учените вече показват, че климатичните промени се отразяват на гроздето в региона. Изследователите подчертават, че винопроизводителите трябва да започнат да се адаптират, но това не е лесен процес за регион с историческа концепция за вино и тероар.
А климатичните промени може и да са нова възможност за Шампан - в региона вече се произвеждат и непенливи вина - иронично завръщане към усилията на винарите преди няколко столетия. В момента производството е ограничено, но може да се окаже модерен хит за пазара - нешампанско от Шампан, особено когато производството на пенливи вина в другите части от Европа става все по-лесно.


Къде са най-опасните пътни отсечки във Варна
Унгарската МОЛ иска да купи чуждестранните активи на "Лукойл"
Защо плащаме скъпо за храна с неясен произход?
Освен че няма риба, намаляват и рибарите
Наша съседка е най-доброто място за пенсиониране
Дьоре от Hensold: Очаквам стоманено десетилетие
Мозъчни интерфейси и метавселени – докъде стига бъдещето на игрите?
Hensold: Пазарите са водени от настроението
Hensold очаква до 10-15г военните разходи да продължат
Hensold подкрепя някои доставчици на автопроизводителите в Германия
Китайски електромобил се разцепи при странна катастрофа
Един от най-добрите двигатели на Audi навърши половин век
Pininfarina възроди първото поколение на Honda NSX
Японски компании съдят администрацията на Тръмп заради митата
Bosch и Maserati ще спасяват ДВГ с водород
Османската династия ще съди турчин, живеещ в САЩ, представящ се за османски принц
3 зодии с шанс за изненадващи парични постъпления около пълнолунието на 4 декември
Аманда Сейфрид на 40 - актрисата блесна до Сидни Суини на червения килим
Суперхрани, които са бюджетни
Тайланд разреши алкохола от 14 до 17 часа