IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската филмова индустрия преживява бум - важен урок за Риши Сунак

Правителството няма план за растеж и може би има какво да научи от филмовия сектор

12:55 | 10.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Четири звукови студиа изникват в полетата на около половин час път кола западно от лондонското летище Хийтроу – рядък лъч светлина за страдащата британска икономика.

Разширяването на Shinfield Studios, за което се съобщава, че е домакин на нова продукция от поредицата „Междузвездни войни“ на Walt Disney, ще привлече инвестиции в размер на 600 млн. паунда (726 млн. долара) годишно за филмова работа и такава по сериали, след като строителството приключи в края на 2023 г.

Това е част от по-големия бум в британската филмова индустрия, който служи както като урок, така и като предупреждение за правителството на премиера Риши Сунак как да стимулира растежа, пише Bloomberg.

Подкрепена от внимателно насочени данъчни кредити, въведени през 2007 г. и удължени през 2013 г., екосистемата се разраства с рекордна скорост, водейки до скок на търсенето на съдържание. Индустрията расте толкова бързо, че не успява да намери достатъчно работници.

„Като се имат предвид предизвикателствата, пред които се изправиха компаниите в началото на пандемията, това ниво на растеж на индустрията е забележително и е един от големите примери за успех във Великобритания“, коментира Шивон Хавиланд, генерален директор на Британските търговски камари.

Като цяло разходите за британски филми и висок клас телевизионни продукции достигнаха рекордните 5,72 млрд. паунда (6,9 млрд. долара) тази година до юни, което е с 3% повече спрямо предходната по данни на Британския филмов институт. Инвестициите от чуждестранни продуцентски компании, работещи в Обединеното кралство, възлизат на 83% от общите инвестиции.

Творческите индустрии са ключови за Великобритания. Филмовите екипи растат като гъби, а с финансирането от стрийминг гиганти като Amazon.com, Apple и Netflix високият клас телевизионни продукции в Обединеното кралство нарастват със среден годишен темп от 10% от 2013 г. насам.

„Това се случва без особен шум през последните пет до осем години“, казва Ник Смит, съуправляващ директор на Shinfield Studios, който решава да построи мястото в Рединг, западно от Лондон. „Можете да видите имена като Netflix, Apple и Amazon да идват, но всички студиа са пълни. Замислих се къде ли ще отидат всички тези хора сега?“.

Индустрията, която създаде блокбъстъри като „Мисията невъзможна“ с Том Круз и „Карибски пирати“ с Джони Деп, ще добави звукови студиа с площ от 2,7 млн. квадратни фута до 2025 г. според проучване на Nordicity и Saffery Champness. Това се равнява на около пет стадиона с размера на Уембли.

Тези съоръжения ще имат потенциала да привличат повече от 2 млрд. паунда годишно от филмови продукции и сериали. Това е важен източник на входящи инвестиции в момент, в който излизането на Великобритания от Европейския съюз породи опасения относно спада на търговията и износа.

Последна актуализация: 12:55 | 10.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Изкуство и култура виж още

Коментари

Финанси виж още