IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 100 проекта на културни институции получават 1,6 млн. лв. за климатичния си режим

В музеите и галериите постъпиха над 21,5 млн. лева повече в сравнение с миналата година, отчетоха от сдружение “Български музеи”

12:19 | 13.12.22 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

105 проекта на културни институции са одобрени за целева структурна подкрепа за осигуряване на необходимия климатичен режим от Министерството на културата (МК), съобщи на сайта си ведомството на проф. Велислав Минеков.

Министерството на културата публикува резултатите от проведения конкурс за целева структурна подкрепа, насочена към държавни, регионални и общински музеи и художествени галерии, Българска национална филмотека, Център за подводна археология и Държавен културен институт „Културен център „Двореца“ – Балчик. Одобрените проекти са 105, а общата сума, определена за финансиране, е близо 1,6 млн. лева. Само три проекта не са одобрени.

Целта на конкурса е да се подкрепят проекти за компенсиране на увеличените разходи за осигуряване на необходимия климатичен режим. С предоставените средства ще се гарантира осигуряването на подходяща температура, осветеност и влажност във фондохранилищата и експозиционните площи на културните институти, за да бъде предотвратено увреждане на движимите културни ценности. Допустимите по проектната процедура разходи са за електрическа енергия, природен газ, топлинна енергия, закупуване на твърди, течни или био горива.

От Сдружение “Български музеи” определят тази подкрепа като свой успех, информира БТА. След като през настоящата година в музеите и галериите постъпиха 20 млн. лева повече в сравнение с миналата година, тези дни стана ясно, че до края на 2022 г. те ще бъдат финансирани с още 1,6 млн. лева под формата на целева структурна подкрепа за отопление, посочват в своята Facebook страница от сдружението и допълват, че за тях това е поредният голям успех, защото средствата се отпускат по тяхна инициатива.

Експертите на сдружението поясняват, че са изпратили писмо до премиера и министрите на финансите и на културата още в началото на септември. От музейната организация добавят, че до този момент са водили два разговора на същата тема с министъра на културата проф. Велислав Минеков и политическия му кабинет.  По този начин, благодарение на усилията на сдружението, в музеите и галериите постъпиха над 21,5 млн. лева повече в сравнение с миналата година, констатират от организацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:19 | 13.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Изкуство и култура виж още

Коментари

Финанси виж още