IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Christie's задмина с лекота Sotheby's по продажби на изкуство тази година

Christie’s постави нов рекорд в арт индустрията с продажби за 8,4 млрд. долара

12:37 | 21.12.22 г.
Търг с творба на Анди Уорхол в Christie's. Снимка: Dia Dipasupil/Getty Images
Търг с творба на Анди Уорхол в Christie's. Снимка: Dia Dipasupil/Getty Images

Аукционната къща Christie’s постави нов рекорд в арт индустрията с продажби за 8,4 млрд. долара. Миналата година Sotheby’s отчете най-големите си годишни продажби в 277-годишната история на компанията. За тази година обаче Sotheby’s е събрала 8 млрд. долара. Резултатите на Christie’s включват 7,2 млрд. долара от публични търгове и 1,2 млрд. долара от частни продажби, посочва онлайн изданието The Collector.

Christie’s лесно задмина сумата от 7,1 млрд. долара, които генерира през 2021 г., когато светът на изкуството се възстанови от пандемията от Covid-19. “През 2022 г. въпреки предизвикателната макросреда Christie’s постигна най-високите в историята си световни продажби“, заяви главният изпълнителен директор Гийом Черути. С това компанията има предвид икономическите предизвикателства, предизвикани от инфлацията и войната в Украйна.

И за Christie’s, и за Sotheby’s колекциите с един собственик са били ключови. В Christie’s силните резултати до голяма степен се дължат на продажбата на колекцията на покойния съосновател на Microsoft Пол Алън. Продажбата постави исторически рекорд за колекция на един собственик. Търгът, проведен в Ню Йорк, събра 1,62 млрд. долара, включително премията. Други силни продажби бяха на колекцията на Ан и Гордън Гети и на Юбер дьо Живанши в Париж.

„Това е абсолютен рекорд, не само за Christie’s, но и за арт пазара“, казва Черути. „Намираме се в предизвикателна макросреда, но тези данни показват устойчивостта на пазара на изкуство“, допълва той.

Също така, макар че Sotheby’s се фокусира върху търговете на имоти и автомобили, Christie’s е останала „чиста“. „Тук се фокусираме върху изкуството и лукса, които са нашите основни бизнеси“, добавя Черути.

За Sotheby’s три колекции с по един собственик са събрали по над 100 млн. долара (на Дейвид М. Солинджър, сър Джоузеф Хотунг и Колекция Маклоу). Освен това продажбите на колекции с един собственик са донесли 800 млн. долара от общите продажби на изкуство.

Главният изпълнителен директор на Sotheby’s Чарлз Ф. Стюарт коментира: „Издигането на качеството през 2022 г. доведе до устойчиво търсене на шедьоври на най-изтъкнатите артисти – независимо дали в установени, или в нови категории, например класически автомобили или колекционерски предмети“.

Азия остава пазар с голям растеж, но продажбите на Christie’s всъщност малко са намалели в сравнение с миналата година. По оценки резултатите там показват 833 млн. долара, което е с 20% по-малко. Дори при този спад обаче това е третата година по силно представяне за Christie’s в Азия. Sotheby’s, въпреки спада на продажбите на изящно изкуство и луксозни предмети като цяло, съобщава за продължаващ растеж в Азия.

Продажбите от аукциони в Азия са достигнали 1,1 млрд. долара. Този резултат съвпада с историческия рекорд на компанията за 2021 г. и тя планира допълнително разширяване. Следващата година Sotheby’s ще отпразнува 50-годишнината си в Азия, а през 2024 г. ще отвори нова локация от над 2200 кв.м в Хонконг. Сградата на няколко етажа ще включва изложбено пространство, зали за продажба, галерии и кафене.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:38 | 21.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Изкуство и култура виж още

Коментари

Финанси виж още