IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Английската висша лига се доближава до приходи за 6 млрд. паунда този сезон

Първенството изпреварва значително конкурентните лиги в Европа

16:51 | 18.08.22 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Приходите на Английската висша лига се очаква да надвишат 6 млрд. паунда този сезон за пръв път в историята, бързо задминавайки конкурентните европейски първенства, съобщава Bloomberg.

Клубовете от Английската висша лига спечелиха 4,9 млрд. паунда през сезон 2020/21 въпреки почти пълната загуба на приходи от мачове поради Covid-19, посочва Deloitte в последния си годишен преглед на футболните финанси. Това е ръст от 8% на годишна база, докато германската Бундеслига и испанската Ла Лига претърпяха 6% спад в приходите.

Deloitte очаква английското топ първенство да е генерирало 5,5 млрд. паунда през сезон 2021/22 и сумата да стигне 6 млрд. долара през текущия сезон, който стартира в началото на август. Английският футбол продължава да се радва на популярност в цял свят и печели от значително увеличение на международните права за излъчване.

Макар че Английската висша лига е единствената от петте големи европейски първенства, която увеличава общата си оперативна печалба – от 49 млн. паунда до 479 млн. паунда, загубите преди данъците остават значителни, макар и да намаляват от 991 млн. паунда до 669 млн. паунда.

Нетните задължения на отборите са се увеличили с 4% до 4,1 млрд. паунда.

„Навлизайки в четвъртото си десетилетие, Английската висша лига е по-напред от конкуренцията повече от всякога, излизайки от пандемията без значително увеличение на нетния дълг, както мнозина очакваха“, казва Тим Бридж, водещ партньор в спортното бизнес подразделение на Deloitte.

Втора дивизия в Англия обаче не е толкова финансово здрава. Приходите на клубовете спаднаха със 101 млн. паунда до 16 млн. паунда през сезон 2020/21, тъй като повечето мачове се играха при закрити врати.

Приходите на отборите от втора дивизия не се доближават до тези на Висшата лига, а освен това средното съотношение заплати към приходи в лигата се вдигна до рекорден връх от 125% въпреки 8-процентовия спад на разходите за заплати.

Според данните на Deloitte има бум на инвестициите в петте големи лиги на Европа, като над две трети са направени от американски инвеститори. Съществуват повече от 70 мултиклубни групи за собственост в сравнение със само 28 преди пет години, се посочва в доклада.

Макар че Английската висша лига се радва на ръст на печалбата от международните права на излъчване, италианската Серия А страда от „значителен спад“ на стойността от международните права, тъй като не успя да си подсигури нов договор с beIN и мачовете вместо това се излъчват в YouTube, посочва Deloitte.

В същото време германската Бундеслига подписа сделка за местни права за излъчване, която е с 5% по-ниска спрямо предишния кръг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Спорт виж още

Коментари

Финанси виж още