IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Травмите на футболистите са стрували 705 млн. евро в сезона след Световната купа в Катар

Отборите в английската Висша лига изглежда са най-силно ударени, като отговарят за над 40% от разходите в пет водещи лиги

14:44 | 20.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Травмите на европейските футболисти са станали по-тежки след зимното Световно първенство в Катар миналата година, което допринася за почти 30% скок на годишна основа на разходите за клубовете от това, че играчите са на скамейките, съобщава Bloomberg.

Според данните от доклада на застрахователната фирма Howden Group Holdings клубовете в петте водещи лиги в Европа са имали разходи от 704,9 млн. евро заради травми през последния сезон, като през предишния сезон те са били в размер на 553,6 млн. евро. Докладът изчислява разходите от травми от заплатите на играчите и броя пъти, които са били ранявани.

Отборите в английската Висша лига изглежда са най-силно засегнати, като отговарят за над 40% от разходите в петте лиги. За двата месеца след Световното първенство в Катар е имало 49 травми в английската Висша лига, повече от където и да е било другаде. Германската Бундеслига е на близко второ място с 46 травми.

Разходите по сезони. Графика: Bloomberg LP Разходите по сезони. Графика: Bloomberg LP

„Провеждането на Световното първенство за мъже по време на европейската зима е принудило играчите да изтърпят допълнителни осем дни на скамейките през втората половина на сезона спрямо първата“, посочва Джеймс Бъроус, ръководител на спортното подразделение на Howden. Травмите през октомври са принудили играчите да са извън терена за средно 11,4 дни, а тези от януари – 19,4 дни. Това сравнение обаче важи само за играчите, които са били в съответните си отбори в Световното първенство.

Световното първенство обичайно се провежда през лятото, когато клубовете не играят. Миналата година бе изключение, след като Катар бе избран за домакин. Турнирът започна преди година на 20 ноември 2022 г. и завърши на 18 декември, когато с Лионел Меси начело Аржентина се пребори на финала с Франция.

Участвалите 417 играчи в Световното първенство са били ранявани 225 пъти между ноември 2022 г. и февруари тази година, става ясно от доклада. Футболисти и треньори отбелязват, че травмите са предизвикани от претоварване. Следващия сезон Шампионската лига се очаква да се разшири с още мачове, след като през лятото на континента ще се проведе Евро 2024 г.

Брой травми на отборите в английската Висша лига. Графика: Bloomberg LP Брой травми на отборите в английската Висша лига. Графика: Bloomberg LP

В рамките на английската Висша лига Манчестър Юнайтед, Нотингам Форест и Челси са отчели най-много травми през миналия сезон. Шампионите Манчестър Сити са имали най-малко травми от който и да е било клуб в челната осмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:44 | 20.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Спорт виж още

Коментари

Финанси виж още