IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как климатичните промени се отразяват на ски курортите в Европа?

Алпийските ски се превръщат в елитен спорт в Европа заради изчезването на много от пистите

10:19 | 24.02.24 г.
Снимка: Matthieu Rondel/Bloomberg
Снимка: Matthieu Rondel/Bloomberg

Пиетро Касартели започва да кара ски на двегодишна възраст с мечтата да стане професионален спортист и да участва в Световната купа в този спорт. Италианецът в момента е на 18 години и казва, че изменението на климата затруднява и оскъпява изпълнението на целите му в спорта.

Затоплянето на времето и по-краткият сезон заплашват зимните спортове и подлагат на изпитание решимостта както на професионалисти, така и на аматьори, пише „Ройтерс“.

„Ако продължаваме да имаме сезони като този, ще трябва да спрем да работим“, коментира Жозиан Семпе, собственик на магазин за ски под наем в курорта на границата между Франция и Испания в Пиренеите.

Касартели през миналата година се е записал на тренировъчен лагер в Чили, където през зимата пада сериозен сняг в Андите. Това е една от малкото дестинации, достъпни за спортисти за тренировки през най-горещите месеци в Европа, тъй като рекордната жега засяга дори най-високите ледници на континента.

„Трябва да се справяме, дори и да не можем винаги да тренираме по най-добрия начин“, коментира той пред агенцията на връщане от състезание в Централна Италия.

Пътуването му до Чили е отменено, тъй като малко от участниците са можели да си го позволят. Симона Новара, говорител на ски клуба Sestriere, към който и Касартели тренира, казва, че едномесечното обучение може да струва до 8000 евро на спортист.

Изменението на климата превръща алпийските ски в елитен спорт в Европа, тъй като местата за зимни тренировки намаляват. Летните писти на голяма надморска височина също почти са изчезнали, коментира Новара.

Според проучване на Международния съюз по биатлон (IBU) около 60% от спортистите са усетили влиянието на изменението на климата по условията за тренировки и състезания. От организацията посочват, че техническите възможности за правене на сняг са изискване за всяко лицензирано място за биатлон на високо ниво, за да се провеждат събития и при по-високи температури.

В Шамони, Франция, историческата победа на швейцареца Даниел Юл в слалома за Световната купа за мъже беше засенчена от топенето на снега. Метеорологичните аномалии, свързани с изменението на климата, вече са нещо обичайно и понякога водят до отмяна на събития.

Непредсказуемото време е дори по-голямо предизвикателство за зимните спортове, отколкото повишаващите се температури, допълва Сузана Сийф, директор по устойчивостта на Международната федерация по ски (FIS). Големи бури се наблюдават на всеки четири до пет години, посочва тя.

FIS трябваше да отмени две ски състезания в Германия и Франция този месец заради влошено време. Световната купа по сноуборд беше на косъм заради буря, която доведе до рекорден снеговалеж в Мамът, Калифорния.

С наближаването на Зимните олимпийски игри, които ще се проведат в Кортина-Милано през 2026 г., нарастват опасенията, че изменението на климата ще застраши състезанието.

„До средата на века ще останат практически само 10-12 Национални олимпийски комитети, които биха могли да бъдат домакини на тези снежни събития“, според президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах.

Курортът Отакам, който се намира във френската част на Пиренеите, разполага с около 20 писти и се преименува на „Hautacam Plage“ в каналите на социалните медии. На снимките се виждат шезлонги и барбекюта вместо бели склонове и горещ шоколад.

„Дали това ще е развитието на нашия курорт през зимата? Не знам, трудно е да се даде отговор на този въпрос“, коментира Мари-Флорентин Хулин, комуникационен и маркетинг мениджър на курорта.

Френската служба за публичен одит предупреждава, че икономическият модел за ски курортите в страната се изчерпва пред лицето на изменението на климата и че повечето курорти вероятно ще бъдат засегнати до 2050 г. Най-силно ще бъдат засегнати районите на юг от Алпите.

„Ситуацията със снега вероятно ще се влоши, така че трябва да се адаптираме към това и да търсим други дейности сред природата, като колоездене или туризъм“, казва Стефан Реми, гост на Отакам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:20 | 24.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Спорт виж още

Коментари

Финанси виж още