IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитска Арабия подготвя нова „вълна“ от частни инвестиции в спорта

Очаква се трансферите на големи футболни звезди да продължат и тази година макар и не в същия мащаб като през 2023 г.

21:59 | 08.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Саудитска Арабия очаква ново вливане на частен капитал в своите местни футболни клубове, докато работи за отварянето им към инвеститори.

„Очакваме скоро да има нова вълна от приватизация“, разкрива заместник-министърът на спорта Бадер Алкади пред Bloomberg. „Това ни дава възможност да превърнем инвестицията в спорта в устойчива инвестиция, инвестиция, която ни дава възвръщаемост за реинвестиране“, добавя той.

Вълната от трансфери на играчи миналата година, която доведе големи футболни звезди, включително бразилеца Неймар и френския нападател Карим Бензема, в местните саудитски клубове, също вероятно ще продължи, изтъква Алкади. Не е ясно обаче дали тези трансфери ще бъдат в същия мащаб.

Саудитска Арабия и нейният суверенен фонд, Публичен инвестиционен фонд (PIF), вложиха значителни суми в спорта през последните години като част от стремежа на страната да диверсифицира икономиката, да насърчи туризма и да подобри качеството на живот.

Bloomberg съобщи по-рано, че Саудитска Арабия обмисля да наблегне върху привличането на повече външни инвеститори, за да подсили конкуренцията на футболно ниво.

Кралството е финансирало повечето от инвестициите и инициативите досега, но търси повече частен капитал, не само в спорта, но и в стремежа си за повече туристи и целта да изгради десетки големи инфраструктурни проекти, които ще подкрепят плана на престолонаследника принц Мохамед бин Салман „Визия 2030“ за цялостна трансформация.

Само през 2022 г. PIF е инвестирал над 2 млрд. долара в нови дългосрочни футболни спонсорства, като по-голяма част от сумата се отнася за местни отбори.

Сериозният ръст на разходите за футбол става факт година, след като фондът купи клуба от английската Висша лига Нюкасъл Юнайтед за малко над 300 млн. долара. От придобиването новите собственици са похарчили над 200 млн. долара за играчи и са наели нов мениджър и главен изпълнителен директор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:41 | 08.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Спорт виж още

Коментари

Финанси виж още