IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макрон: Русия ще бъде призована да спре огъня срещу Украйна по време на Олимпиадата

Руският олимпийски комитет твърди, че няма да бойкотира тазгодишните игри

10:23 | 17.03.24 г. 5
Автор - снимка
Създател
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Русия ще бъде помолена да спре огъня срещу Украйна по време на Олимпийските игри в Париж, заяви френският президент Еманюел Макрон в интервю, показано по украинската телевизия и публикувано от укранска журналистка в нейния канал в YouTube тази събота, предава Ройтерс.

„Относно искането за прекратяване на огъня по време на Олимпиадата. Те [руснаците] трябва да на го направят. То винаги се е случвало“, коментира интервюиращата.

„Ще бъде поискано“, отговори Макрон.

„Правилото на страната домакин е да се движи в крак с олимпийското движение. Това е послание за мир. Ще следваме и решението на Олимпийския комитет“, допълва той.

Международният олимпийски комитет осъди руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г., заявявайки, че руското правителство е нарушило Олимпийското примирие, което има за цел да използва силата на спорта за насърчаване на мира и диалога.

В четвъртък президентът на Руския олимпийски комитет каза, че РОК няма да бойкотира тазгодишните игри в Париж, въпреки ограниченията за спортистите, наложени от Международния олимпийски комитет като наказание за нахлуването в Украйна.

Тази седмица кметът на Париж Ан Идалго коментира пред Ройтерс, че предпочита руснаците и беларусите „да не идват“. Веднага след инвазията на руснаците и беларусите им беше забранено да се състезават международно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 17.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Спорт виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
aldy
преди 1 месец
Чакаме призив към Исраиль да преустанови геноцида срещу палестинцие за времето на пишман олимпиадата в преобладаващо арабския ПариШ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 1 месец
До: Гошогошев хахахаха, тъъъп ли си или да? Няма причина да има...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
Гошогошев
преди 1 месец
А към Украйна ,подобен призив няма ли
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 7
mr. Yoda
преди 1 месец
На истинските Олимпиади е нямало трансджендърре и лекарите да предписват наркота и стимуланти като лекарства за болни. Иван Славков - Батето, рече навремето: Олимпиада ли ще правим или болница?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 9
Alex Silver
преди 1 месец
Истински палячосмешникциркаджия. Русия не я пускат на ОИ, ама да спряла военните действия в усрия? Аре сега си представете Шарл дьо Гол да беше измислил подобна дивотия? Беше ли въобще възможно? Ама за един баболюб, явно с "изменено" светоусещане отзадЕ, това е съвсем нормално. И във ФЕС е съвсем нормално. Господи, къде ни прати в това саттанинско свърталище? С какво толкова съгрешихме?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още