IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Morgan Stanley: Цените на Rolex втора употреба ще продължат да спадат

Предлагането започна значително да изпреварва търсенето в последните месеци

17:25 | 14.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цените на най-популярните употребявани часовници Rolex, Patek Philippe и Audemars Piquet ще спаднат още повече, тъй като пазарът е препълнен, твърдят анализатори от Morgan Stanley в доклад, цитиран от Bloomberg.

След скока през 2021 г. и през първото тримесечие на 2022 г., индексът на най-популярните модели на Rolex, следени от WatchCharts, е спаднал с 21% от пазарния пик през април. Цените на продуктите на Patek Philippe пък са спаднали средно с 19% на вторичния пазар, а тези на Audemars Piguet, производител на Royal Oak, са се свили с 15 на сто от пика.

Цените вероятно ще продължат да спадат заради „даматичното“ увеличение на доставките, пишат анализаторите на Morgan Stanley, включително Едуард Обен.

Движения на цените на вторичният пазар на часовници през третото тримесечие спрямо предходното Движения на цените на вторичният пазар на часовници през третото тримесечие спрямо предходното

„Забелязахме значително увеличение на запасите от часовници на вторичния пазар до момента, в резултат на търговците на часовници втора употреба и индивидуалните инвеститори в часовници, които се разделят със своите запаси“, пише Morgan Stanley. „Като се има предвид текущата наличност на часовници за продажба и влошаващият се макрофон, бихме очаквали цените втора ръка да се свият още на тримесечна база.“

Най-търсените модели на „голямата тройка“ – Rolex, Patek и Audemars Piguet – представляват внушителните 71% от общата търговска стойност на вторичния пазар на луксозни часовници.

Цените в общия пазарен индекс на WatchCharts, който включва и други марки, са спаднали с 9% през третото тримесечие на тази година в сравнение с второто.

Цените на вторичния пазар на часовници е спаднал по-малко от този на много други класове активи през последните 18 месеца, допълва докладът. Въпреки че цените на 30-те най-продавани часовници Rolex втора употреба са се свили с 8% през това тримесечие, те все още са с общо 21% повече спрямо януари 2021 г. За сравнение S&P 500 е без изменение за периода, а биткойнът записа 34% спад на стойността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:25 | 14.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Мода виж още

Коментари

Финанси виж още